недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Руско министарство означило девет медија као стране агенте

MОСКВА – Руско Министарство правде објавило је списак страних медија који ће се у Русији од сада сматрати страним агентима, а међу њима је Глас Америке и Радио Слободна Европа.

У саопштењу руског министарства наводи се да су на списку Глас Америке (VOA), радио Слободна Европа (RFE/RL) заједно са још седам руских медија на локалним језицима који послују у оквиру радио Слободне Европе, пренео је Ројтерс.

Медијима који су проглашени за медије – стране агенате су Глас Америке (Voice of America), Радио Слободна Европа (Radio Free Europe/Radio Liberty), Телевизија Сада (Current Time TV), сервис Татар-Башкир Радија Слободна Европа (Tatar-Bashkir service of Radio Liberty – Azatliq Radiosi), Реали регионални пројекат Идел (Realii, regional project Idel), Реали фактографски пројекат на Кавказу (Realii, Factograf project, Kavkaz.), Реалии Крим (Realii and Krym.). наводи се у саопштењу министарства.

Савет Руске Федерације је 22. новембра одобрио предлог закона о страним медијима који делују као страни агенти, а председник Владимир Путин потписао је тај предлог закона 25. новембра, подсетио је Тас с.

Према том закону, медији могу бити проглашени страним агентима у случају да примају финансијска средства из других земаља, а након што буду проглашени за стране агенте, медији ће бити подвргнути ограничењима наметнутим непрофитним организацијама које делују као страни агенти.

Такође, такви медији ће бити позвани на одговорност због кршења закона.

Овај закон је усвојен као одговор на захтев Министарства правде САД да се амерички огранак руског ТВ канала РТ региструје као страни агент, напоменула је руска агенција.

(Танјуг),(POLITIKA)