уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Tramp još razmatra da li da prizna Jerusalim

Američki lider Donald Tramp još nije doneo odluku povodom toga da li će formalno priznati Jerusalim za izraelsku prestonicu, saopštio je njegov pravni savetnik i zet Džared Kušner, prenosi Njujork tajms, što je potez koji bi mogao da okonča višedecenijsku američku politiku i podgreje nasilje na Bliskom istoku.

Piše: I. Š. M.

Vašington 04. decembar 2017. 20:06

Tramp još razmatra da li da prizna Jerusalim

 

 

„On i dalje traga za drugačijim taktikama, a kada donese odluku, on će biti taj koji će vam je saopštiti a ne ja“, kazao je Kušner na godišnjoj konferenciji američke politike na Bliskom istoku koju organizuje Bruking institut iz Vašingtona. Visoki zvaničnici Bele kuće saopštili su prošle nedelje da bi Tramp u sredu mogao da izda saopštenje ovim povodom.

Kušner predvodi Trampove napore da ponovo započne izraelsko-palestinske mirovne pregovore, proces koji za sada nema puno napretka. Bivši američki predsednici insistirali su da status Jerusalima – svetinje i za Jevreje, muslimane i hrišćane – mora biti odlučen kroz pregovore. Palestinci žele Jerusalim za svoju prestonicu u budućoj državi dok međunarodna zajednica ne priznaje izraelske težnje da prisvoji sebi ovaj grad. Svaki potez SAD da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu bi podgrejao ekstremizam i nasilje, tvrdi i generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit. Uticajni jordanski izvori naveli su da je ta zemlja, trenutno predsedavajuća Arapskim samitom, počela konsultacije o sazivanju hitnog sastanka Arapske lige i Organizacije za islamsku saradnju pre Trampove očekivane odluke ove nedelje, prenosi Njujork tajms. Šef Arapske lige, Jordan i palestinski predsednik upozorili su na posledice objave. Sudbina grada je kamen spoticanja između Izraela i Arapa.

U Arapskom svetu rastu protivljenja u iščekivanju odluke Trampa vezane za američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela. Dopisnici BBC navode da će predsednik o tome doneti odluku ove nedelje, ali da će dodatno odložiti obećanje iz kampanje o premeštanju američke ambasade u Jerusalim. Inače krajnji rok o premeštanju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim istekao je danas. (DANAS)