недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Lekovito bilje www.petarjovanovic.net

Zdrava priprema povrća

Brokoli i prokelj protiv raka dojke

 

Evo još jednog razloga da se brokoli i prokelj više koriste u ishrani. Žene sa rakom dojke koje jedu dosta zelenog povrća (brokoli i prokelj) iz familije kupusa (krstašice) imaju veću verovatnoću da žive duže i manje je verovatno da će im se rak vratiti, rezultati su jednog novijeg istraživanja.
„Što više krstašica jedete, zdraviji ste“, kaže istraživač dr Sarah J. Nechuta sa Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu. Lako je pojesti 150 grama ovog povrća dnevno, što predstavlja meru za borbu protiv raka. Šolja kuvanog povrća u kojoj su brokuli, karfiol, prokelj, senf, kupus ili kelj, teži oko 150 grama.
Nije ovo prva studija koja ukazuje na to da ovo hrskavo povrće može pomoći ženama koje boluju od raka dojke, ali ovo je jedna od najobimnijih studija do sada.
Rezultati istraživanja su nedavno predstavljeni na

Opširnije: Zdrava priprema povrća

Pojačajte hranom svoj imunitet

Pojačajte hranom svoj imunitet

 

Pravilna i zdrava ishrana uz zdrave životne navike – preduslov je za jačanje imuniteta i borbu organizma protiv bolesti. Nasuprot tome, pušenje, alkohol, umor, stres, neredovno spavanje, nehigijena, smog i pesimizam – slabe imunitet i omogućavaju bakterijama i virusima da nadvladaju naš odbrambeni sistem.
Navešćemo neke od namirnica koje mogu znatno doprineti jačanju

Opširnije: Pojačajte hranom svoj imunitet

Brokoli smanjuje rizik od raka

Brokoli smanjuje rizik od raka

Već duže vreme se zna da brokoli ima pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, i to prvenstveno zahvaljujući fitohemijskoj supstanci koja se zove SF i koja je vrlo efikasna u lečenju infekcija sistema za varenje izazvanih bakterijom helikobakter pilori (Helicobacter pylori). Infekcija ovom bakterijom je na prvom mestu uzročnik raka želuca.

Foto: ImageParty/Pixabay.com

Klinička studija posmatrala je 48 bolesnika koji su bili inficirani bakterijom helikobakter pilori i koji su metodom slučajnog izbora bili podeljeni u dve grupe.

Jedna grupa je jela brokoli u količini od 70 grama dnevno u toku 8 nedelja, a druga grupa je u istom vremenskom periodu jela slično povrće, tzv. alfalfa, koje ne sadrži supstancu SF. U grupi koja je jela brokoli primećeno je smanjenje infekcije od

Opširnije: Brokoli smanjuje rizik od raka

dr Đorđe Adanja, spec. urologije

Deca pobeđuju maligna oboljenja

Foto: Gadini/Pixabay.com

Danas preživljava veći broj dece sa malignim oboljenjima nego ranije, što, međutim, ne znači da je za sve njih bitka dobijena.

Kanadsko udruženje za rak izdalo je izveštaj u kom se kaže da 82% kanadske dece za koju je dijagnostikovano da boluju od raka preživljava najmanje pet godina, što je skok od 11% u poslednjih 15 godina. Mada je ovo odlična vest, činjenica je da mnoga od te dece kasnije imaju zdravstvene probleme, bilo od samog oboljenja, bilo od posledica agresivnog

Opširnije: dr Đorđe Adanja, spec. urologije

Jubilej D.C. Jarvis

Bolesti kod životinja

Ko je na mreži: 10 gostiju i nema prijavljenih članova