четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Лажни српски пасоши на оригиналан начин

У овој години откривене су две групе које су користећи „рупу у закону” омогућиле десетинама криминалаца да дођу до српских докумената
Аутор: Душан Телесковићпонедељак, 13.11.2017. у 22:00

На Косову се сумња да је Призрен постао база за кријумчарење турских држављана према Европи са фалсификованим српским пасошима (Фото А. Васиљевић)

Већ други пут ове године откривена је група која је омогућила десетинама криминалаца да добију оригиналне пасоше Србије. Протекле недеље ухапшени су матичари из Тутина и Сјенице који су помогли турским држављанима да добију нове српске идентитете. Приведен је и један турски држављанин који је био посредник између криминалаца из Турске и матичара из Тутина и Сјенице.

Предмет води Више тужилаштво из Новог Пазара, а досадашњом истрагом је утврђено да су нови идентитети плаћани између 2.000 и 10.000 евра.

Даља истрага би требало да утврди тачан број оних који имају нове пасоше Србије. Од ухапшеног држављанина Турске одузети су компјутер и мобилни телефон и то би требало да помогне у откривању свих оних који су купили српска документа.

Незванично, група је користила рупу у српским прописима по којима радници МУП-а који издају пасоше немају начин да утврде идентитет особа које затраже нова документа, осим увида у извод из матичне књиге рођених. Зато је криминалцима постало исплативије да уместо фалсификатора добро заштићених српских пасоша унајме матичара из општинске службе. Додатни проблем МУП-у представља то што у полицији прихватају само фотокопију старе, папирне личне карте, али не и оригинал. Зато је могуће да је криминална група ангажовала фалсификатора који би направио две стране старе личне карте која би се фотокопирала и предала уз захтев за издавање оригиналног пасоша.

Паралелно са информацијом да је откривена група која је издавала пасоше држављанима Турске, на Косову се појавила сумња да је Призрен постао база за кријумчарење турских држављана према Европи са фалсификованим српским пасошима.

Приштински лист „Коха диторе” тврди да су ове сумње изнели специјалисти секције за илегалну трговину Управе полиције у Тирани, након заустављања на аеродрому „Ринас” турске петочлане породице, са фалсификованим пасошима Србије.

Полиција је 11. новембра око 21 час ухапсила турског држављанина и његову супругу. Они су око 15.30 на аеродрому „Ринас”, са троје малолетне деце ухваћени како прелазе границу са фалсификованим пасошима. У својству материјалних доказа одузето је пет фалсификованих српских пасоша и одређена количина евра, преноси „Коха” саопштење албанске полиције.

Наши саговорници тврде да је ово хапшење у Албанији изведено након откривања групе матичара у Сјеници и Тутину и турског држављанина који је био посредник. Према незваничним изворима „Политике” подаци о пасошима за које се сумња да су издати без стварног основа прослеђени су Интерполу који их је ставио у своју базу података. На основу тога, петочлана породица из Турске је откривена и сада ће тачно моћи да се утврди када је који криминалац ушао у другу земљу користећи овако издата документа Србије.

Да подсетимо, почетком ове године у акцији „Сошка” откривена је група која је такође користила „рупу у закону”: уз помоћ осумњичених полицајаца и матичара изманипулисала је законску процедуру добијања биометријских пасоша.

Они који су издавали документа нису ни слутили да их је добро организована криминална група са седиштем у Ужицу – преварила. Група је заправо функционисала тако што је организатор, из Ужица, обезбедио једног полицајца који је користећи систем МУП-а Србије узимао личне податке људи из затвора или у психијатријским установама затвореног типа.

Ређе су узимани подаци од људи који никада нису предавали захтеве за нова документа.

Затим би се у причу укључио матичар из општине Сурчин који је на оригиналним формуларима издавао обрасце из матичне књиге рођених и уверења о држављанству користећи податке које је претходно прибавио полицајац из Ужица. У групи су биле још најмање две особе које су проналазиле криминалце и нудиле им оригиналне, али фалсификоване пасоше. Цена је варирала између 8.000 и 16.000 евра.

Током те истраге утврђено је да су 24 криминалаца која се углавном налазе на потерницама, дошла до биометријских докумената Србије на овај начин. Међу њима су многи разбојници који се крију иза групе „Пинк пантер”, неки су злогласни чланови Кекине групе, а има и многих рођака вођа међународних нарко-картела који су пореклом из Црне Горе. (POLITIKA)