SAVO MANOJLOVIĆfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Direktor kampanja pokreta “Kreni-Promeni” Savo Manojlović poručio je premijerki Ani Brnabić da “kopanje litijuma u naseljenim mestima nije isto što i vađenje nafte na dalekom moru”.

On je odgovorio na poruku premijerke preko društvene mreže X (Tviter) u kojoj je komentarisala Manojlovićevu izjavu da se ni u jednoj zemlji samo od rudarenja ne živi dobro. Brnabić je pokušala da uporedi iskopavanje litijuma i bora u dolini Jadra sa vađenjem nafte koje se vrši u moru u Norveškoj, saopšteno je iz inicijative Kreni – promeni.

“Kopanje litijuma u naseljenim mestima nije isto što i vađenje nafte na dalekom moru Imamo najnižu rudnu rentu, najgore ekološke standarde. Profit iznose stranci” poručio je Manojlović i dodao:

“Strancima ste predali aerodrom, tamo je haos, a pričate o ekološkom vađenju litijuma! Približavamo se Nigeru i Kongu gde narod živi loše, a stranci i kompanije sastavljaju Vladu” istakao je Manojlović, a piše u saopštenju.

 

On je podsetio premijerku da Norveška ulaže u obnovljivu energiju, tehnologiju i znanje.

„A vama najobrazovaniji beže iz zemlje. Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla noge” zaključio je Savo Manojlović.

 

Podsećamo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarisala je jutros Manojlovićevu reakciju na nedavno gostovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na TV Hepi, u kom je direktno prozvao Sava Manojlovića zbog sprečavanja iskopavanja litijuma i bora pozvao kompaniju Rio Tinto da sruši kuće koje je kupila u dolini Jadra, gde je planirana izgradnja rudnika litijuma, nazvavši ih „ruglom“ i „šutom“.

Vučić je tada naveo da su u insistiranju na zabrani litijuma učestvovale neke strane službe, koje su želele da spreče rast Srbije, prozvavši direktora kampanja pokreta “Kreni-Promeni” Savu Manojlovića da je “dobio pare od Rokfelera kako bi zaustavio projekat Jadar, od koga bi se „Srbija obogatila kao Saudijska Arabija od nafte“.

 

Savo Manojlović izjavio je nakon toga da mu je neverovatno da predsednik poziva Rio Tinto da ruši kuće po Srbiji, “mada se njegova politika od devedesetih svodi uvek na srušene i spaljene kuće i proterivanje Srba“.

„Što se tiče njegove opsednutosti da je neko uzeo pare, znate kako prostitutka uvek želi da veruje da se sve radi za novac, a ništa iz ubeđenja. Sada kada imate ogromnu inflaciju i ljudi jedva kupuju namirnice, on priča kako bi svi bili bogati da nismo zaustavili kopanje litijuma. U kojoj to zemlji narod živi dobro od rudarenja? Građani Srbije bi živeli dobro od litijuma, kao što narod Konga živi od dijamanata“, poručio je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.