понедељак, 22 априла, 2024
vesti online

Prosvetni savet: Nacrt novog zakona treba baciti!

OD nacrta novog zakona o osnovama sistema obrazovanja treba da se odustane u potpunosti, te da se nedostaci u školstvu isprave izmenama postojećeg zakona. Ovo je zaključak Nacionalnog prosvetnog saveta, čiji članovi su na sednici 14. februara jednoglasno zaključili da je nacrt novog krovnog prosvetnog zakona neusklađen sa važećom Strategijom razvoja obrazovanja 2020, sa evropskim propisima i svetskom praksom.

Predsednik prof. dr Aleksandar Lipkovski naglasio je i ostale ključne zamerke – članovi zakona međusobno nisu usklađeni, taj dokument daje previše nadležnosti Ministarstvu prosvete, pogrešan je duh zakona, ima niz manjkavosti u proceduri, nedovoljno vaspitnih ciljeva i urušava postojeće institucije obrazovnog sistema. Ovo su, inače, rezultati analize grupe prosvetnih stručnjaka, koje je detaljnije predstavila članica saveta prof. dr Ana Pešikan:

– Izostavljena je orijentacija na učenike koji uče, što je centralna osa svih obrazovnih dokumenata. Veoma je opasna i stručno neprihvatljiva odredba da se kvalitet ustanova i nastavnika vrednuje putem postignuća učenika. To znači da bi škole koje imaju veliki broj učenika iz siromašnijih porodica ili čiji su roditelji na niskom obrazovnom nivou bile diskvalifikovane, iako možda postižu odlične rezultate sa svojim učenicima.

Članovi NPS posebno su zabrinuti što zakon predviđa smanjenje broja članova ovog tela, smanjenje učešća univerzitetskih profesora u njegovom radu, što nove članove bira vlada, a ne skupština. Najopasnije je, zaključili su, što se ova institucija, sa tradicijom dugom 130 godina, svodi na savetodavno telo.

– Nije na mestu primedba da se borimo za svoja mesta, jer polovini mandat ističe za tri meseca – ocenio je prof. dr Ljubomir Popović.

Akademik Miljenko Perović predložio je čak da kolektivno daju ostavku, da bi pokazali da im motiv borbe za NPS nije nadoknada koju dobijaju za rad.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček pozvala je članove NPS da sve svoje primedbe pošalju ministarstvu, te da će dobiti odgovore.

– Nijedan zakon ne može da bude dobar za svakoga – poručila im je ona.(N0v0sti)