уторак, 14 маја, 2024
vesti online

Испраћај миграната из Немачке уз 3.000 евра

Испраћај миграната из Немачке уз 3.000 евра

Овим исплатама влада у Берлину жели да повећа добровољни повратак избеглица у њихове домовине
Аутор: Ненад Радичевићуторак, 19.12.2017. у 22:00

Избеглице имају сасвим другачију рачуницу, будући да су за долазак до Немачке потрошили много више него што им немачка влада сада нуди (Фото Бета/АП)

Од на­шег до­пи­сни­ка
Франк­фурт, Хај­дел­берг – Две го­ди­не от­кад су Нем­ци па­ке­ти­ма са хра­ном до­че­ки­ва­ли из­бе­гли­це на же­ле­знич­кој ста­ни­ци у Мин­хе­ну, а кан­це­лар­ка и ње­ни ми­ни­стри про­мо­ви­са­ли по­ли­ти­ку „отво­ре­них вра­та” за тра­жи­о­це ази­ла, не­мач­ка кул­ту­ра до­бро­до­шли­це пре­тво­ри­ла се у кул­ту­ру ис­пра­ћа­ја ми­гра­на­та уз нов­ча­ну на­док­на­ду. Не­мач­ке вла­сти са­да не са­мо што про­мо­ви­шу све ве­ће нов­ча­не пре­ми­је за из­бе­гле ко­ји при­ста­ју да се до­бро­вољ­но вра­те ку­ћи већ се на из­ве­стан на­чин хва­ле ти­ме ка­ко је број но­во­при­до­шлих тра­жи­ла­ца ази­ла пао на ни­во од пре из­бе­глич­ке кри­зе 2015. го­ди­не.

Пре­ма ре­чи­ма не­мач­ког ми­ни­стра уну­тра­шњих по­сло­ва То­ма­са де Ме­зи­је­ра, ове го­ди­не ће у Не­мач­ку до­ћи нај­ви­ше 200.000 тра­жи­ла­ца ази­ла, што је мак­си­мум на ко­ји се по­сле из­бо­ра, као усту­пак ба­вар­ском ЦСУ, оба­ве­за­ла и кан­це­лар­ка и ше­фи­ца ЦДУ Ан­ге­ла Мер­кел. (POLITIKA)