субота, 18 маја, 2024
vesti online

Japan kupuje dva američka antiraketna sistema

Japan kupuje dva američka antiraketna sistema

  • Glas Amerike

Arhiva - Kamion koji prevozi antiraketni sistem THAAD američkih snaga stiže u vazdušnu bazu Osan u Pjeongtaeku, Južna Koreja.

Arhiva – Kamion koji prevozi antiraketni sistem THAAD američkih snaga stiže u vazdušnu bazu Osan u Pjeongtaeku, Južna Koreja.

Japan će nabaviti američki zemaljski odbrambedni raketni sistem kao odgovor na ono što smatra za ubrzano rastuću pretnju iz Severne Koreje.

Kabinet premijera Šinzoa Abea odobrio je u utorak plan za kupovinu dva „Idžis ašor“ (Aegis Ashore) sistema raketnih preretača po ceni od gotovo dve milijarde dolara. Novi „Idžis ašor“ sistem, koji duplicira pomorsku verziju koja je instalirana na japanskim ratnim brodovima, verovanto neće biti u potpunosti operativan do 2023.

Zvaničnici odbrane Japana razmatrali su takođe nabavku THAAD sistema (Terminal High Altitude Area Defense), drugog američkog antiraketnog sistema, ali su izabrali „Idžis ašor“ zbog odnosa cena-efektivnost.

U saopštenju koje je izdao kabinet ubrzo nakon odobravanja plana kaže se da je bilo hitno da Japan unapredi svoju sposobnost odbrane protiv balističkih raketa u svetlu „neposredne“ pretnje koju predstavlja nuklearni i balistički program Pjongjanga. Severna Koreja izvela je krajem prošlog meseca novo probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, koja bi mogla potencijalno da stigne i do istočne obale SAD.

Tokio takođe planira da nabavi američke dalekometne krstareće rakete, što je odluka koja bi mogla da se pokaže kontroverznom, pošto japanski pacifistički ustav, napisan posle Drugog svetskog rata, zabranjuje rat.(glasamerike)