четвртак, 16 маја, 2024
vesti online

Држава не зна шта има, а када ће знати – не зна се

Рок за упис јавне својине продужен је до 2020. године. То је учињено изменама Закона о јавној својини, које су посланици усвојили пре неколико дана
Аутор: Маријана Авакумовићуторак, 19.12.2017. у 22:00

Рок за при­ја­ву имо­ви­не био је 31. де­цем­бар ове го­ди­не, али је про­ду­жен – већ ше­сти пут: панорама Београда (Фо­то Н. Марјановић)

Путеви, мостови, пруге, шуме, реке, извори лековите воде, рудници, пашњаци, зграде, станови, пословни простор, болнице, школе, факултети, уметничка дела, аутомобили, новац и хартије од вредности – све то држава Србија поседује. Али колико тачно тога има и колико све то вреди, нико поуздано не зна. И неће се знати бар још три године.

Рок за упис јавне својине продужен је до 2020. године. То је учињено изменама Закона о јавној својини, које је Скупштина Србије усвојила пре неколико дана. Првобитно, рок за пријаву имовине био је 31. децембар ове године, али је продужен – већ шести пут.

За одговорне у општинама, јавним предузећима и институцијама, који дуже од 20 година нису пријавили да користе државне ресурсе, под условом да то не ураде ни у наредне три године, следе новчане казне од 50.000 до 200.000 динара. То је новина у односу на претходне прописе.

У Регистру јединствене евиденције непокретности у јавној својини евидентирано је око 133.935 јединица непокретности. Толико их је до средине октобра пријављено Републичкој дирекцији за имовину, која је задужена да брине о државној својини.(POLITIKA)