SVAKOM pobedom u „osvajanju“ Iraka i Sirije džihadisti Islamske države popunjavaju svoje zalihe oružja, koje zahteva mnogo municije. I zato je islamisti kupuju svakodnevno, i to u velikim količinama.

– Kupuju kao ludi, svakodnevno, ujutro, tokom dana, uveče – kaže jedan od trgovaca za britanski poslovni dnevnik „Fajnenšel tajms“.

Velika potražnja za mecima povezana je s borbenom taktikom terorista. Organizacija se za osvajanja, kao i povlačenja, oslanja na minirane automobile i napade samoubica. U borbama, u međuvremenu, koristi automatske puške i mitraljeze, najviše „kalašnjikove“ i mašinke montirane na kamione.

Prema procenama isporučilaca, za borbena dejstva u rejonu sirijskog grada Dejr el Zora svakog meseca je potrošeno metaka u vrednosti od najmanje milion dolara. Isto toliko je potrošeno za nedelju dana napredovanja terorista u oblasti najbližeg aerodroma u decembru.

Za omogućavanje isporuka Islamskoj državi razrađena je složena logistička shema koju vodi najviša vojna komanda, po analogiji s trgovinom naftom. Trgovci oružjem koji koriste čitavu mrežu vozača za dostavu, dobijaju punu slobodu kretanja u zamenu za to da se roba isporučuje samo ID.

Najbolji izvor municije za Islamsku državu su upravo neprijatelji Islamske države. Provladine snage u Iraku prodaju je na crnom tržištu. Odatle ona dospeva do dilera koji je prodaju ID. Najviše municije stiže iz Sirije. Ruska municija namenjena armiji sirijskog predsednika Bašara el Asada takođe često završava na crnom tržištu. No, teroristima, tvrde trgovci, nije važno da li je municija nabavljena od Iraka, sirijskog režima, ustanika ili Izraelaca.

– Danas, sve je samo novac. Nikog nije briga ko si. Važni su samo dolari – primećuje jedan od trgovaca.

JEDAN ISKOČI, MNOGO USKOČI

Pošto bombardovanje koalicije primorava teroriste da se udaljavaju od turske granice, mogućnosti krijumčarenja se smanjuju, a cene za isporučivanje municije rastu. No, ID povećava broj „licenci“ za trgovinu navodeći tako isporučioce da se svađaju među sobom i da smanjuju cene. Ako neko od njih izađe iz igre, mnogo ih je spremno da uskoče. (Novosti=