петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Priština i Podgorica crtaju granicu, ponovo

Priština pozvala SAD i EU u pomoć oko demarkacije granice sa Crnom Gorom, rekao je kosovski premijer Isa Mustafa. „Đukanović mi je rekao da je moguće da ispravimo eventualne greške“, rekao je Mustafa.

Buduću granicu između Crne Gore i Kosova „nactraće“ stručnjaci iz EU i SAD, koje je Priština pozvala u pomoć pošto je opozicija žestoko protestovala zbog načina na koji je dogovorena demarkacija te granice.

Premijer Isa Mustafa je, prištinskoj televiziji RTV21, rekao da će ekspertima iz Amerike, Evropske unije i, moguće, Velike Britanije na raspolaganju biti svo dokumenti kojima raspolaže Priština, uključujući i zamerke koje je prethodnih meseci iznosila opozicija, smatrajući da je dogovor sa Podgoricom načinjen na štetu Kosova.

„Strani stručnjaci će videti da li su napravljene greške, a sa naše i cnogorske strane postoji spremnost da se greške isprave“, rekao je Mustafa.

Kosovski premijer je, takođe, rekao i da je Milo Đukanović „spreman da se eventualne greške isprave“.

Uz sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, demarkacija granice sa Kosovom, bar deklarativno, bila je glavni uzrok serije nasilnih protesta u Prištini i jednako brutalne blokade parlamenta.

Suspenzija ovih sporazuma predstavlja uslov koji je opozicija postavila Mustafi i Hašimu Tačiju za povratak u parlament.

Sporazum o demarkaciji granice potpisan je sredinom avgusta u Beču.

– (Danas)