петак, 26 априла, 2024
vesti online

Gašić se ruga našoj nesreći

UDOVICE ZGROŽENE Gašić se ruga našoj nesreći

Udovice poginulih u helikopterskoj nesreći zgrožene su postupkom Bratislava Gašića, koji je Zlatiboru Lončaru poklonio maketu helikoptera.

NEPRIKLADAN POKLON: Zlatibor Lončar i Bratislav Gašić

Šefka Ljajić, udovica lekara Dževada Ljajića, poginulog u helikopteru, zaprepašćena je.

 

Pročitajte još

– Zatečena sam. Zaista je sramota. Imao je vremena da nađe maketu i pokloni je drugom ministru, a nije mogao ni sekundu da izdvoji da pozove nas, udovice heroja, kako ih oni nazivaju, i da pita bar kako su nam deca. To je cinizam i teranje cirkusa s poginulima i njihovim porodicama. Ministrima bi bilo bolje da posle šest meseci odgovore šta se tačno desilo toga dana – kaže Šefka Ljajić.
Slična je reakcija i Violete Veselinović, supruge stradalog medicinskog tehničara Miroslava Veselinovića.
– To je katastrofa. Njih ne zanima kako se mi osećamo dok oni na neprikladan način proslavljaju rođendane. Za pola godine, nas nije pozvao niko iz Ministarstava zdravlja ili Ministarstva odbrane i pitao da li nam šta treba. Obećali su da će deca dobiti stipendije, ali moji sin i ćerka nisu dobili ni dinara. Srbija je zaboravila na porodice Veselinović i Ljajić – navodi Violeta Veselinović.

 

Gašić: Gluposti

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže za „Blic“ da su priče da je Lončaru poklonio maketu helikoptera „gluposti“.

 

– To su najobičnije gluposti – kratko je rekao Gašić za „Blic“. U Ministarstvu zdravlja nisu želeli da komentarišu slučaj.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je, naime, u utorak, 4. avgusta, dan posle rođendana, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru pre početka sednice Vlade poklonio maketu helikoptera koja podseća na igračku.

 

Većina ministara nije ni obratila pažnju na to da je Gašić došao s poklonom. Izvor „Blica“ navodi da nije bilo reakcije onih koji su primetili da Gašić predaje Lončaru maketu helikoptera. Lončar, međutim, kako „Blic“ saznaje, nije mogao da sakrije nelagodu.
Gest ne bi bio vredan pomena da Gašić i Lončar nisu bili među akterima slučaja pada helikoptera Vojske Srbije 13. marta, u kojem je poginulo sedam osoba – četvorica oficira i podoficira VS, dvojica zdravstvenih radnika i pet dana stara beba.

 

I dalje bez osumnjičenih

Slučaj pada helikoptera je i dalji u fazi predistrage, to jest prikupljanja informacija i eventualnih dokaza koje obavlja policija.

 

Više tužilaštvo izdalo je nalog policiji za pokretanje predistrage još sredinom marta, a gotovo pola godine kasnije predistražne radnje i dalje nisu okončane.

 

Dosad je saslušano više desetina osoba, a status osumnjičenog i dalje nema niko. Nakon okončanja predistrage i prosleđivanja podataka beogradskom Višem tužilaštvu, biće poznato da li će neko dobiti status osumnjičenog, odnosno da li će protiv nekoga biti pokrenuta istraga. I. M.