недеља, 14 априла, 2024
vesti online

Milanović odbacio Vučićevu inicijativu o danu sećanja

Premijer Hrvatske Zoran Milanović odbacio je danas inicijativu predsednika vlade Srbije Aleksandra Vučića o uspostavljanju zajedničkog dana sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i pre nego što je taj predlog dobio zvaničnu formu.

– Uz dužno poštovanje i saučešće, niti mi ikome propisujemo praznike i dane žalosti, niti će iko to nama – rekao je Milanović, prenela je agencija Hina.
Milanović je to izjavio u Sinju, gde je bio na otvaranju Muzeja Alke, u sklopu obeležavanja 300-godišnjice Sinjske alke.
Vučić je juče najavio da će na predstojećoj konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, predložiti zajednički dan sećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da će na skupu 27. avgusta u Beču, ali i pre toga, predložiti svim liderima čije su zemlje učestvovale u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, da se kod nas na Zapadnom Balkanu pronađe jedan zajednički dan sećanja na sve žrtve, koje ne bismo razlikovale po nacionalnoj pripadnosti.
Incijativu je podržao predsednik Republike Srpske, koji je istakao da je to dobra inicijativa koja dolazi u pravom trenutku i deo je kontinuiteta mirovnih napora koje Srbija čini na jačanju pomirenja i saradnje u regionu.  (Blic)