четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

Dug veledrogerijama veći od 10 milijardi dinara

Zdravstvene ustanove u Srbiji duguju veledrogerijama 10,6 milijardi dinara, a taj nivo je dostidnut pošto je od maja svakog meseca dug rastao za oko 250 miliona, rečeno je danas na okruglom stolu „Javno-privatni dijalog za održivo zdravstvo“.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da se isplata duga od pet milijardi dinara, koji je 2012. godine pretvoren u javni dug, završava ove godine, ali je ukazao da su u medjuvremenu nastala nova potraživanja.
– To stvara velike probleme i privredi koja posluje u sektoru zdravstva. Broj zdravstvenih ustanova u finanasijskim problemima raste, a mi želimo da otvorenim dijalogom dodjemo do kvalitetnih rešenja” – rekao je Čadež.

On je ukazao da 70 odsto primanja po osnovu doprinosa obezbedjuju poslodavci kompanija koje su upravo članice PKS i njihovi zaposleni.
Čadež je poručio da ulaganje u zdravstvo na svim nivoima nije trošak, već investicija, a efikasan i efektivan zdravstveni sistem je preduslov i održivog društvenog razvoja.
Zato će PKS, dodaje, nastaviti da bude medijator u postupcima kako bi se restrukturirali narasli dugovi na najbolji način bez dugačkih postupaka.
Kako je rečeno, ideja je da Vlada Srbije i civilni sektor formiraju radno telo u okviru kojeg će ključni akteri u sektoru zdravstva smisliti program mera za uspostavljanje održivog sistema u toj oblasti i akcioni plan za njegovu realizaciju.
Osnova za to će biti prvo sveobihvatno istraživanje NALED-a i PKS na uzorku od 105 opština i gradjana o stanju zdravstvene zaštite. Član izvršnog odbora NALED Vesna Živković izjavila je da opštine u proseku izdvajaju 0,8 odsto budžeta za zdravstvo, što je 10 puta manje nego u EU opštinama.
– Tim novcem pokrivaju dodatno angažovanje medicinskog osoblja, opremu, servisiranje, ali apoteke ne mogu sa ovim maržama da pokriju ni svoje troškove – navela je ona. Živković je poručila da je opštinama potrebna pomoć, kao i to da budu uključeni u planiranje resursa. Ona je upozorila da je neodrživi zdravstveni sistem u prethodnoj deceniji ugasio 10.000 radnih mesta.

(Blic)