недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

RASPAD: Finska napušta evrozonu

HELSINKI – Parlament Finske će sledeće godine raspravljati o tome da li ta zemlja treba da napusti evro, izjavila je danas visoka funkcionerka finske skupštine Maija-Lena Pavola.

Evro (Foto: Pixabay)

Ovakva odluka je doneta pošto je 50.000 građana potpisalo peticiju kojom se poziva na organizovanje debate o tom pitanju, javlja britanska agencija Rojters.

„Početkom naredne godine biće sprovedena provera potpisa, a parlamentarna rasprava će biti održana u dolazećim mesecima”, rekla je Pavola.

Peticija, koja će biti otvorena za prikupljanje potpisa do sredine januara, poziva na održavanje referenduma o članstvu Finske u evrozoni, koje će biti moguće samo ako parlament podrži tu ideju.

Uprkos ovoj inicijativi, istraživanje Eurobarometra sprovedeno ovog meseca je pokazalo da 64 odsto Finaca podržava zajedničku valutu, što je nešto manje u odnosu na 69 odsto pre godinu dana.

Kako navodi Rojters, ova nordijska zemlja je iskusila tri godine ekonomskog pada, i trenutno je u najtežoj situaciji od bilo koje druge članice evrozone.

„Od 2008. godine, ekonomija Švedske je porasla za 8,0 odsto, dok je naša pala za 6,0 odsto”, kaže Pavo Vajrinen, finski član Evropskog parlamenta, koji je pokrenuo ovu inicijativu. (Pravda)