петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Svetska banka odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je Srbiji kredit od 100 miliona dolara za projekat koji će, kako je saopšteno danas, finansirati rezultate postignute u povećanju konkurentnosti i otvaranju novih radnih mesta.


Odbor izvršnih direktora SB je taj kredit odobrio juče, saopštila je Svetska banka.
Odobravanje Projekta konkurentnosti i zapošljavanja usledilo je dan nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Svetske banke u sedištu ove organizacije u Vašingtonu Džim Kimom.

Srbija se, od izbijanja globalne ekonomske krize 2008. godine, suočava sa sporim privrednim oporavkom, navodi SB.
Uz posvećenost reformama, privredna situacija počela je da se okreće nabolje u 2015. godini, tako da je privredni rast pozitivan, izvoz raste, a zapošljavanje se povećava od početka godine.
Ali, iako Srbija sprovodi duboke privredne reforme vezane za državna preduzeća i javnu upravu, još dosta toga valja učiniti da bi privatni sektor povukao privredni rast.
– Otvaranje novih radnih mesta za mlade ljude je najveći prioritet Srbije. To je prekjuče na sastanku istakao i premijer, a mi smo na to reagovali projektom koji će se baviti problemima zbog kojih brine i to tako što će se njime jačati promocija investicija, podsticati inovacije u privredi i pomoći mladim gradjanima Srbije da se povežu sa poslodavcima –  kaže potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ciril Miler. (Blic)