SRBIJI, BiH i Balkanu preti više od 4.000 pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta, a njihova glavna uporišta nalaze se u bosanskim mestima Gornjoj Maoči, Bočinju, Ošvama, Dubnici i Bosanskoj Bojni, govore podaci obaveštajnih službi.

Zamenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić juče je potvrdio da je i terorista Enes Omeragić, koji je u Sarajevu ubio vojnike Nedeljka Radića iz Nevesinja i Armina Salkića iz Viteza, bio povezan sa radikalnim verskim ekstremistima u Bosni. Postoji i snimak na kojem se vidi da je Omeragić ciljano pucao na vojnike, a nadležni u BiH zvanično su potvrdili da je reč o terorističkom napadu.

Napad se dogodio uprkos tome što je na zahtev francuskih bezbednjaka posle masakra u Parizu pokrenuta antiteroristička akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH, u okviru koje su bosanske službe počele da „češljaju“ vehabijska uporišta u BiH i prate više od 200 najradikalnijih islamista, posebno njih 50 koji su se u zemlji vratili sa sirijskog i iračkog ratišta. U ovoj državi, prema informacijama, ima čak 3.500 vehabista.

Obaveštajni podaci govore da, pored islamista iz BiH, veliku pretnju po bezbednost Balkana predstavljaju i džihadisti iz Sandžaka i sa Kosova koji ratuju u Siriji, a prema informacijama bezbednosnih službi, njih ima više od 400. Oni čine jezgro daleko šireg vehabijskog pokreta na Balkanu koji se finansira iz Beča, gde se nalazi najveći centar radikalnih islamista u ovom delu Evrope.

– Ti ljudi su tempirane bombe i slobodno šetaju BiH. Stanje se očito pogoršava kada je u pitanju ugroženost građana od terorista. Bezbednosne službe BiH kasne. Bojim se crnog scenarija – akcije terorista opasanih eksplozivom – komentariše stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić.

On kaže da se ne može isključiti ni scenario da se teroristi nakon nekog od napada u BiH pobegnu u šumu.

Analitičari ocenjuju da je seme zla posejano u ratu dovođenjem oko 6.000 džihadista u BiH.

Sarajevo je juče bilo pod policijskom opsadom. Policajci su sa dugim cevima obezbeđivali zgradu Predsedništva BiH, Saveta ministara i parlamenta BiH, strane ambasade, dok je pojačana kontrola i pored škola, bolnica i univerziteta.

Oružane snage BiH podigle su stepen pripravnosti na svim lokacijama u Sarajevu, ali i na drugim mestima u zemlji gde se nalaze njihove kasarne i skladišta sa municijom, potvrđeno je „Novostima“ u OS BiH. (Novosti)