Palestinians gather outside the Rafah border crossing with Egypt 

Reuters
Palestinci ispred graničnog prelaza sa Egiptom kod sela Rafa

Palestinci se okupljaju na graničnom prelazu Rafa sa Egiptom na jugu Pojasa Gaze u nadi da će uspeti da pobegnu pred očekivanu izraelsku kopnenu ofanzivu.

Američki mediji izvestili su da će se on otvoriti za osobe sa dvojnim državljanstvom da izađu i za humanitarnu pomoć da uđe, ne dajući tačno vreme za to.

Međutim, granični prelaz je ostao zatvoren u ponedeljak ujutro.

Šta je granični prelaz Rafa?

To je najjužnija tačka izlaska iz Gaze i graniči se sa egipatskim Sinajskim poluostrvom.

Postoje samo još dva granična prelaza iz Pojasa Gaze i u njega – Erez, prelaz za ljude sa Izraelom u severnu Gazu i Kerem Šalom, isključivo za komercijalnu robu sa Izraelom u južnoj Gazi.

Oba su zatvorena.

Zašto je Rafa sada važna?

Militanti iz palestinske grupe Hamas, koja vlada Gazom, napali su granični prelaz Erez u severnoj Gazi 7. oktobra u sklopu do sada neviđenog napada na južni Izrael u kom je stradalo više od 1.300 ljudi.

Nekoliko dana kasnije, Izrael je proglasio prelaz Erez zatvorenim do daljeg, ostavivši prelaz Rafa kao jedini način da se uđe u Gazu i izađe iz nje.

Rafa je sada takođe jedina tačka ulaska za humanitarnu pomoć.

Prošle nedelje je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da preusmerava letove sa humanitarnom pomoći za Gazu na aerodrom El Ariš u severnom Sinaju, a desetine kamiona sa gorivom i humanitarnom robom parkirani su na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafa, čekajući da budu propušteni.

rafa 

Getty Images

Šta se dešava na prelazu?

Od početka napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, kružili su kontradiktorni izveštaji o situaciji na graničnom prelazu Rafa.

Hamas i i Egipat vrše kontrolu ko može da prođe, ali izraelski vazdušni napadi u blizini prekinuli su te operacije.

Egipatski mediji tvrde da je prelaz zatvoren posle tri izraelska vazdušna napada na Rafu 9. i 10 oktobra, za koje kažu da su ostavili povređene i na egipatskoj i na palestinskoj strani granice.

Egipatska vlada je 12. oktobra tražila da Izrael prekine sa vazdušnim napadima blizu graničnog prelaza da bi mogao da posluži kao „slamka spasa“ za ljude u Gazi, i jasno stavila do znanja da neće otvoriti prelaz sve dok ne postoje garancije za bezbednost njenog osoblja.

Zapadne zemlje su se takođe umešale u pokušaju da osiguraju da Rafa predstavlja bezbedan prolaz i za vlasnike stranih pasoša u Gazi i za humanitarnu pomoć.

Britanski šef diplomatije Džejms Kleverli i njegov američki kolega Entoni Blinken saopštili su da sarađuju sa Izraelom, Egiptom i „drugim vodećim političkim glasovima u regionu“ da se prolaz otvori.

Prošle nedelje je portparol američkog Stejt departmenta rekao da se njihovim državljanima poručuje da pođu ka Rafi zato što „bi mogao da bude veoma kratak rok za upozorenje ako se prolaz otvori i da bi on mogao da ostane otvoren veoma ograničeno vreme“.

Glasine da bi prelaz mogao da se otvori naveli su stanovnike Gaze krenu ka Rafi u nadi da će biti propušteni.

U ponedeljak su se okupile mase posle izveštaja da bi Rafa mogla biti privremeno ponovo otvorena posle sporazuma o obustavi vatre, ali su i Izrael i Hamas to brzo negirali.

Mapa 

BBC

Zašto su prelazi zatvoreni?

Izrael želi da spreči da militanti Hamasa napuste Gazu i želi da pregleda sve kamione koji putuju u Gazu da bi bio siguran da ne nose oružje.

U međuvremenu, iako izgleda kao da Egipat sarađuje sa drugim zemljama u pregovorima da se ponovo otvori granica za vlasnike stranih pasoša i humanitarnu pomoć, egipatska vlada je zabrinuta zbog potencijalnog egzodusa Palestinaca u Sinaj i malo je verovatno da će želeti da otvori granicu bilo kojim stanovnicima Gaze koji žele da pobegnu.

Njega brine i mogućnost da u zemlju uđu islamistički militanti.

Izrael i Palestinci: Snimci Gaze u ruševinama i pepelu
The British Broadcasting Corporation

Kako se prelaz Rafa inače koristi?

Rafa ne omogućava Palestincima da lako izađu iz Gaze.

Palestinci koji žele da koriste granični prelaz moraju da se prijave preko lokalnih palestinskih vlasti dve do četiri nedelje unapred i mogli bi da budu odbijeni ili od palestinskih ili od egipatskih vlasti uz vrlo malo upozorenja ili objašnjenja.

Prema UN-u, u avgustu 2023. godine, egipatske vlasti su dozvolile 19.608 izlazaka iz Gaze, a nisu dozvolile ulazak za 314 ljudi.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.