недеља, 28 априла, 2024
vesti online

TESNA RAZLIKA Danas vanredni izbori u Grčkoj

U Grčkoj se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a sudeći prema anketama, ishod će biti neizvestan s obzirom na „mrtvu trku“ u glasovima koje Grci nameravaju da daju radikalno levičarskoj Sirizi i konzervativnoj Novoj demokratiji,

Građani Grčke izlaze treći put na birališta ove godine

Ko god da pobedi – imaće ograničen prostor za manevrisanje.
Ne očekuje se da će ijedna stranka imati dovoljan broj glasova, što je oko 38 odsto, da bi osvojila većinu u 300-članom parlamentu, što znači da je koalicija gotovo izvesna.

Grci treći put ove godine izlaze na birališta, posle parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli lidera Sirize, sada već bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, i julskog referenduma na kojem su glasači jasno i glasno odbacili predloge stranih kreditora o reformama, mada ih je Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.
Pošto mu je naglo opala podrška u redovima Sirize, koja se pocepala na dva dela pošto se radikalno levičarska frakcija suprotstavila novom paketu strane pomoći, Cipras je krajem avgusta podneo ostavku kako bi bili održani vanredni izbori iz kojih bi, kako se nada, mogao da izađe sa snažnijim mandatom birača. (Blic)