понедељак, 29 априла, 2024
DRUŠTVENE MREŽEEU-INTEGRACIJENewsVestivesti online

Zatvoreno više od 20 alternativnih puteva na severu Kosova

Zatvoreno više od 20 alternativnih puteva na severu Kosova, nakon sukoba u Banjskoj

VESTI 17. okt 202318:40 0 komentara
Kosovska policija

Od izbijanja oružanog sukoba u Banjskoj 24. septembra pa sve do danas, zatvoreno je više od 20 alternativnih puteva na severu Kosova za koje se smatra da vode ka centralnoj Srbiji.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kazao je za KoSSev da je aktivnosti zatvaranja puteva sprovela pogranična policija.

Reč je o putevima koji se nalaze na teritorijama opština Leposavić i Zubin Potok, prenosi KoSSev.

Pojedini su iskopani kako ne bi mogli da se koriste, a drugi su zatvoreni velikim betonskim blokovima.

„Zatvorili smo više od 20 puteva za koje smatramo da su ilegalni, odnosno da vode ka Srbiji. Ili su prekopani bagerima ili su postavljeni betonski blokovi“, naveo je Eljšani.

Precizira da jedinice policije patroliraju u ovim deonicama, te da za sada nisu imali nikakve probleme.

Eljšani, međutim, navodi da je Kosovska policija u ovom periodu dobila jednu žalbu meštanina opštine Leposavić – da mu je zbog zatvaranja puteva onemogućen prilaz magistralnom putu.

„Imali smo jedan takav slučaj i mi smo odmah žalbu uputili graničnoj policiji koja je pronašla rešenje, odnosno da se omogući prilaz magistralnom putu“, rekao je Eljšani.

On ujedno savetuje građane da se obrate Kosovskoj policiji, ukoliko se suočavaju sa sličnim problemima.

„Ukoliko ima takvih slučajeva, dobro bi bilo da građani odu kod granične policije ili na primer, u stanicu policije u Leposaviću ili Zubinom Potoku i prijave problem“, rekao je.

Podsetimo, ovo nije prvi put da Kosovska policija zatvara alternativne puteve na Severu Kosova.

Februara meseca prošle godine je, takođe uz bagere, zemljanim preprekama zatvorila više ovih, kako ih Priština naziva „ilegalnih“ puteva, kako na Severu Kosova, tako i u pravcu Severne Makedonije.

Putevi su tada zatvarani uz objašnjenje kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova – da im je cilj da spreče šverc robe.

KFOR je međutim, potom sa Kosovskom policijom omogućio otvaranjepojedinih puteva za kretanje građana na Severu.

Tada su, kako je prenela Koha, naveli da podržavaju KP u sprečavanju šverca, ali i da mere bezbednosti, koje imaju za cilj unapređenje rada policije i održavanje bezbednog i slobodnog okruženja, „treba da budu proporcionalne potrebama lokalnih zajednica i slobodi kretanja lokalnog stanovništva“.