четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ТИЛЕРСОН И МАТИС СПРЕМНИ ЗА РАТ: Не треба нам одобрење Конгреса за напад нуклеарним оружјем било где у свету!

Амерички министар одбране Џејмс Матис поручује да Доналд Трамп може да изда налог за превентивни нуклеарни напад и без одобрења Конгреса. Он је то устврдио говорећи пред Одбором за иностране послове америчког Конгреса.

Матис и Тилерсон би да бацају бомбе (Илустрација: правда)

Ако видимо да се било која земља припрема за напад на нас, то је неизбежно, могу да замислим такву ситуацију, рекао је Матис и додао како ће ова одлука „бити подвргнута провери“.

Расправа у Конгресу је била посвећена употреби оружаних снага, посебно против терориста на Блиском истоку. Тему Северне Кореје је на почетку расправе отворио сенатор Бен Кардин:

– Јесам ли добро разумео да немате дозволу за употребу војне силе против Северне Кореје? – упитао је Кардин, објашњавајући да је имао на на уму право које Пентагону може да додели само Конгрес.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон је одговорио: „По мом мишљењу, да“, чиме је потврдио да председник Доналд Трамп сада нема такво допуштење.

Међутим, Тилерсон је подсетио сенаторе да америчкој администрацији нине потребно ново или било какво друго одобрење Конгреса да користи војну силу у иностранству.

Према његовим тврдњама, Конгрес је још 2001. овластио америчког председника да користи све потребне снаге и средства „против државе, група или појединаца који планирају, починили су, или помагали, у терористичким нападима 11. дептембра 2001. и против свих који су дали уточиште таквим групама“.

– С тим одобрењем спроводе се и акције у Ираку и Сирији. У Сирији напори коалиције на челу са САД имају за циљ да победе Исламску државу. САД не желе да воде војне операције против снага владе Сирије – рекао је државни секретар САД, који је пре само пар дана изнео потпуно супротну тврдњу, да ће САД „уклонити породицу Асад“, (PRAVDA)