субота, 4 маја, 2024
vesti online

Турска: Ухапшено 60 војника, наложено хапшење још 128 људи

AНКАРА – Турске власти ухапсиле су данас 60 војника и издале налоге за хапшење још 128 људи у операцијама против мреже муслиманског свештеника Фетулаха Гулена који живи у егзилу у САД, а кога Анкара оптужује за прошлогодишњи неуспели покушај пуча, јављају локални медији.

Власти су ухапсиле војнике у рацијама пре свега у средишњој турској провинцији Конији и 32 друге провинције, преноси Ројтерс позивајући се на турски дневник „Хуријет”.

Истовремено, државна агенција Анадолија јавила је да су издати налози за хапшење 128 људи повезаних са компанијом „Кајнак холдинг”, која је била повезана с Гуленовим покретом пре него што су је власти преузеле.

Од 128 људи за чије хапшење су издати налози, наводи турска агенција, 39 особа је до сада већ ухапшено у операцији изведеној у Истанбулу и седам других провинција.

Званичних коментара о хапшењима за сада нема.

Јуче су турске власти ухапсиле локалног директора „Амнести интернешенела” и још 22 адвоката у провинцији Измир због сумњи у њихову повезаност с Гуленовом мрежом, саопштила је та организација за заштиту људских права.

Око 50.000 људи ухапшено је од када је прошлог јула у Турској изведен покушај пуча, док је око 150.000 људи смењено или суспендовано, укључујући војнике, полицајце, наставнике и државне службенике, због наводних веза с Гуленовим покретом.

Гулен, који живи у самонаметнутом егзилу у Пенсилванији од 1999. године, негирао је умешаност у покушај пуча и осудио га, напомиње британска агенција.

Немачка наложила повлачење својих трупа из базе Инџирлик

БЕРЛИН – Немачка влада одлучила је данас да повуче своје трупе из турске базе Инџирлик и да их премести у Јордан због растућих немачко-турских напетости, јавила је немачка агенција ДПА.

Влада је одобрила предложени план министарке одбране Урсуле фон дер Лејен.

Одлука је донета пошто је Турска забранила немачким посланицима посете тој НАТО бази где је распоређено око 260 војника Бундесвера у оквиру међународне коалиције за борбу против екстремистичке организације Исламска држава у Сирији и у Ираку.  (Бета-АФП),(Politika)