петак, 17 маја, 2024
vesti online

Трамп тражи да се укине лутрија за добијање зелених карата

Председник најавио строжу контролу странаца који улазе у САД јер је у удару узбекистанског мигранта убијено осморо људи на Менхетну
Аутор: Јелена Стевановићсреда, 01.11.2017. у 17:15

Председник САД Доналд Трамп (Фото Ројтерс)

После терористичког напада у Њујорку који је извео имигрант из Узбекистана усмртивши осморо људи, амерички председник је најавио строжу контролу странаца који улазе у земљу и затражио укидање лутрије за добијање усељеничких виза у Америку, уз помоћ које је и нападач највероватније дошао у САД.

Петоро Аргентинаца који су славили 30 година од дипломирања, белгијски туриста и још двоје људи изгубили су живот када је возач изнајмљеним комбијем прекјуче улетео на бициклистичку стазу на Менхетну, што је најсмртоноснији терористички удар у Великој јабуци од 11. септембра. Узбекистански усељеник Сајфуло Саипов (29) повредио је више од десеторо људи, међу њима и двоје деце која су му се нашла на путу када је возилом ударио у школски аутобус. Онда је изашао из аутомобила и узвикнуо: „Алаху екбар” (бог је велики). Полиција га је ранила у стомак и он је, како је пренео „Ју-Ес-Еј тудеј”, оперисан и преживеће.

Трагедија се догодила у близини места на којем су некада стајале Куле близнакиње, у дану када су Американци славили Ноћ вештица. Саипов је легално имигрирао у 2010, а у аутомобилу којим је управљао пронађен је материјал Исламске државе (ИД). Председник Доналд Трамп одмах је најавио строже мере контроле странаца који улазе у Америку.

„Не смемо да дозволимо ИД да се врати или да уђе у нашу земљу када смо је поразили на Блиском истоку и другде. Доста! Управо сам наредио министарству за националну безбедност да подигне наш већ крајње ригорозни систем провере на још виши ниво. Бити политички коректан је у реду, али не за ово”, твитовао је Трамп. (POLITIKA)