среда, 1 маја, 2024
vesti online

SPEKTAKULARNA PLJAČKA „PINK PANTERA“ Francuska: Oteli dragulje vredne 9 miliona €!

Grupa maskiranih razbojnika, naoružanih “kalašnjikovima”, presrela je juče ujutru dva blindirana kamiona na autoputu u Francuskoj i ukrala nakit od dijamanta i drugog dragog kamenja u vrednosti od devet miliona evra! Svetski mediji odmah su počeli da spekulišu da iza svega stoji ozloglašena balkanska banda “Pink Panter”, koja je odgovorna za desetine velikih pljački nakita šitom sveta.

Kamioni sa nakitom pronađeni zapaljeni i prazni

Kamioni sa nakitom pronađeni zapaljeni i prazni | Foto: Tanjug/ AP

Pljačka se dogodila u francuskoj regiji Burgundi, 200 kilometara severoistočno od Pariza! Pljačkaši su zaustavili kamione, a potom primorali vozače da izađu napolje i odalje se sa autoputa. Potom su teretnjake odvezli, a policija ih je posle izvesnog vremena pronašla zapaljene nekoliko kilometara dalje, u šumi pored autoputa. Dragulji nisu pronađeni.

Dijamant

Dijamant | Foto: Shutterstock

Oteli pola milijarde evra!

Panteri su prema tvrdnjama Interpola odgovorni za brojne pljačke u Dubaiju, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Lihtenštajnu, Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji i Monaku. Procenjuje se da su dosad izvršili najmanje 150 pljački i ukrali nakit u vrednosti blizu pola milijarde evra.

Vozači kombija su, kako prenose francuski mediji, ostali nepovređeni, a opis razbojnika koji su dali policiji nije bio od velike koristi za dalju potragu. Brojni mediji počeli su odmah da spekulišu kako iza svega stoji banda “Pink Panter”, koju mahom čine ljudi sa naših prostora. Mišljenja su, međutim, podeljena, jer uprkos brojnim pokazateljima da je ova banda odgovorna, francuska policija je prepoznala i nešto što dosad nije bilo tipično za “Pantere”.

Naime, “Pink Panteri” nikada nisu presretali vozila u pokretu i na autoputevima, već su nakit i druge dragocenosti krali iz prodavnica i tržnih centara. Takođe, nošenje i pretnje “kalašnjikovima” prema pisanju stranih medija nisu uobičajni za ovu grupu, iako je i takav događaj zabeležen tokom pljačke juvelirnice u Kanu, kada je upravo iz “kalašnjikova” ubijen menadžer.
Ipak, svetski mediji gotovo da su sigurni da je ova pljačka delo “Pantera”, s obzirom na to da su u poslednjih godina nekoliko puta delovali na tlu ove zemlje. Na evropskim sajtovima odmah je osvanula i slika ozloglašenog Milana Poparića (47), bivšeg člana francuske Legije stranaca. On je dospeo u žižu svetske javnosti nakon pljačke prodavnice nakita u Švajcarskoj 2009, a potom spektakularnog bega iz tamošnjeg zatvora 2013. Nakon samo mesec dana, pronađen je i ponovo uhapšen u gradiću Šatel Sen Deniju.   (ALO)