недеља, 28 априла, 2024
vesti online

Tramp: Da su Kinezi dočekali mene kao Obamu ušao bih u avion i naredio povratak u Vašington!

Prohladni prijem na koji je Barak Obama naišao u gradu Hangdžou, u kojem je održan samit G20, svedoči o potpunom odsustvu uvažavanja vlasti kine prema predsedniku Sjeinjenih Država- ocenio je Donald Tramp.

Donald Tramp (Foto: Sinhua)

Kandidat Republikanske partije za predsednika SAD rekao je ovo za vreme susreta sa sindikalnim liderima u Klivlednu, u državi Ohajo. Pritom je bio kategoričan:

„Da su Kinezi meni na aerodromu priredili prijem kao Obami odmah bih se okrenuo, ušao u avion i vratio u Vašington. Da, da su sa mnom tako postupili, naredio bih da se zatvore vrata aviona i pokupio bih se iz te zemlje“.

Obama je, naprotiv, ocenio da „aerodromsku epizodu“ ne treba precenjivati.

Uprkos tome što Kinezi nisu dozvolili ni Sjuzan Rajs da na izlasku iz aviona dočeka, a ni „predsedničkom pulu“ američkih novinara da mu se približe.

Član tog pula novinar The Washington Post Vilijam Ven otkrio je, inače, da se koškanje između kineskog protokola i Obaminih pomoćnika i pratilaca nastavilo i u rezidenciji u koju je američki lider bio smešten.

U njoj je došlo i do Obaminog susreta sa Si Đinpingom, a američki mediji tvrde da je Obamino okruženje imalo „ozbiljne sporove“ sa agentima kineske službe bezbednosti koji su se nalazili „u objektu“.

Navodno zamalo nije došlo i do fizičkog obračuna između „kineskog obezbeđenja“ i Kineza koji su bili zaduženi da pomažu američkoj delegaciji.

Tramp je u istom nastupu u Ohaju upozorio da Sistem federalnih rezervi (koji igra ulogu centralne banke SAD) neće moći da još dugo drži nisku referentnu kamatnu stopu iako to čini da bi spasio Sjedinjene Države ekonomske recesije.

Agencija Reuters prenela je i ove njegove reči:

„Obara se referentna stopa da ne bi padalo sve ostalo, ali to u SAD pravi lažnu ekonomiju. Referentna stopa će kad-tad morati da bude promenjena“.

Izvor: fakti.org, (Pravda)