четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

RAZMENA UVREDA Tramp optužen za seksizam i rasizam u prvoj TV debati sa Hilari

Tokom prve predsedničke debate Hilari Klinton i Donalda Trampa, kandidatkinja za predsednicu SAD uspela je da sačuva pribranost i istovremeno natera svog protivnika da se brani.

Hilari Klinton i Donald Tramp

Foto: Tanjug/APHilari Klinton i Donald Tramp

Tramp je ljutitio negirao optužbe za rasizam, seksizam i izbegavanje plaćanja poreza koje mu je Klintovoa upućivala tokom 90-minutnog programa uživo.

Tramp nije propustio da Klintonovoj zameri na njenim trgovisnkim i političkim poslovima, oko kojih je nedavno izbio skandal i obezbedio republikanskom kandidatu nemalu prednost.

– Klinotonova je prava političarka – puno reči, a nigde akcije – rekao je on.

Njegova rivalka je iskoristila momenat i dogovorila mu da „reči znače kada se kandidujete za predsednika, a naročito znače kada ste predsednik“.

Hilari klinton

Foto: ReutersHilari klinton

– Mislim da mi Tramp zamera što sam se pripremila za ovu debatu. I zante šta sam još uradila? Pripremila sam se da budem predsednik – dodala ja Klintonova.

Ona ga je optužila za rasizam, zato što je preispitivao državljanstvo Baraka Obame, za seksizam jer je jednom prilikom nazvao žene svinjama, a takmičarku za mis lepote „domaćicom“ jer je Hispano porekla.

Zauzvrat, Tram je napao Klintonovu da nije podobna za predsedništvo.

– Nemaš ni izgled, ni izdržljivost. Ja sam bio svuda, ti si odlučila da ostaneš kod kuće – rekao je on.

Pred televizijskim auditorijumom za koji se pred početak debate procenjivalo da bi mogao da broji i 100 miliona gledalaca, Klintonova je magnata koji je postao rijaliti zvezda predstavila kao nekoga ko nema veze sa tim šta priča i spreman je da kaže i „lude stvari“ kako bi bio izabran. (Blic)