петак, 17 маја, 2024
vesti online

Porošenko „otkrio“ ruske pare

UVREĐEN što mu zapadna Evropa daje sve manju podršku, predsednik Ukrajine Petar Porošenko rekao je u intervjuu za Si-En-En da sve evroskeptične partije na Starom kontinentu finansira – Moskva! Porošenko smatra da je ujedinjena Evropa glavni neprijatelj Rusije.

Osim toga, Petar Porošenko misli da su ruska sredstva informisanja jedna od glavnih opasnosti za Ukrajinu, ali i Evropu. Po njemu je TV kanal Raša tudej (Rusija danas) najgori od svih.

– Dovoljno je videti broj ljudi koji redovno gledaju Raša tudej, koji finansira ruska država, pa da bude jasno o kakvoj se opasnosti radi. RT je u svakom paketu kablovske TV. Mediji i društvene mreže koje sponzoriše ruska država imaju zadatak da razruše Evropu – rekao je Porošenko, koji kaže da je više puta u razgovorima sa evropskim liderima isticao važnost pitanja suprotstavljanja Rusiji u informacionoj sferi.

Što se tiče izjave Donalda Trampa da će u slučaju pobede na predsedničkim izborima razmotriti pitanje priznavanja Krima kao dela Rusije, Porošenko je kazao da je to samo predizborna retorika, ali je zato mnogo više komentarisao stav republikanskog kandidata za predsednika SAD da je Vladimir Putin jak lider.

UKRAJINSKI RADAR I DVA AVIONARUSIJA je detektovala dva civilna aviona i ukrajinski radar u blizini mesta pada aviona „Malejža erlajnza“ na letu MH17, koji je u julu 2014. oboren iznad Donbasa. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov kaže da je Kijev uskratio podatke koji pokazuju slike sa mesta pada MH17, pošto je let bio pod kontrolom ukrajinskih radara i vazdušne odbrane. – Odbijanje Kijeva da objavi svoje radarske podatke ukazuje na to da je raketa lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva – rekao je Konašenkov.

– Voleo bih da je Putin jak lider, ali on ne drži datu reč, što nije karakteristično za jakog lidera – kazao je Porošenko. On je dodao da je imao mogućnost da razgovara sa Putinom pre deset godina i tada je ruski predsednik bio drugi čovek jer mu dogovori sada ništa ne znače.

Porošenko verovatno zna najnovija istraživanja javnog mnjenja koja daju drugačiju sliku i koja pokazuju koliko veliki procenat građana Rusije veruje Putinu, a koliko Ukrajinci sadašnjem predsedniku Ukrajine. Jer, sredinom jula ukrajinski sociolozi su saopštili da Porošenka „u potpunosti“ podržava samo tri odsto građana, a više od 70 odsto je nezadovoljno njegovim radom.
U KIJEVU MNOGO LjUTIH

OSIM Porošenka ljuta je i potpredsednica vlade Ivana Klimpuš-Cincadze, koja je oštro kritikovala Holandiju koja ne želi da ratifikuje dogovor o pridruživanju Ukrajine EU. Ivana Klimpuš je optužila holandsko rukovodstvo da je neodgovorno jer poštuje odluku referenduma koji ima „težinu preporuke“. Referendum u Holandiji je bio u aprilu, a 61 odsto glasača je bilo protiv toga da se Ukrajini da zeleno svetlo za EU. Na glasanje je izašlo 32 odsto građana. (Novosti)