четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

BREGZIT ZADAO TEŽAK UDARAC Posle referenduma u Britaniji i Evropa kakvu znamo NESTAJE

Velika Britanija izglasala je izlazak iz Evropske unije nakon 43 godine članstva! U istorijskom referendumu, Bregzit je sa više od milion glasova nadmašio opciju ostanka u EU, čime je ispisana nova stranica istorije Velike Britanije, ali i Evropske unije.

Pobeda Bregzita

Foto: ReutersPobeda Bregzita

00:50 – Mladi najveći gubitnici zbog Bregzita

Mladi Britanci mogu se smatrati najvećim gubitnicima istorijskog referenduma jer su ubedljivo najmanje želeli da napuste EU, dok su najstariji građani Velike Britanije bili ti koji su odlučili na referendumu. Više o profilu gubitnima na refendumu možete pročitatiOVDE.

00:05 – Investitori kupuju zlato i američke državne obveznice

Deonice na njujorškoj berzi imale su danas veliki pad, sledeći pokazatelje berzi u Evropi i Aziji koje u zabeležile velike gubitke kao reakciju na odluku Britanije da napusti EU. Rezultat britanskog referenduma zaprepastio je investitore koji su reagovali tako što su jurnuli u sigurnost zlata ili američkh državnih obveznica dok čekaju da vide šta će se dalje dešavati sa Britanijom, Evropom i globalnom privredom.

23:45 – Šala sa Džonsonom na naslovnoj stani „Liberasiona“

Francuski „Liberasion“ se na naslovnoj strani u svom vikend izdanju pomalo i našalio na račun referenduma u Britaniji. „Šok u Velikoj Britaniji“ glasi naslov, a podnaslov je „otvorena mnoga pitanja među drugim zemljama EU nakon što je Boris Džonson podržao pobedu Bregzita“.(Blic)