Sve što treba da znate o Pojasu Gaze, Palestini i oko čega se bore Hamas i Izrael 1Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Palestinska militantna skupina Hamas pokrenula je napad bez presedana na Izrael, a njeni borci ulaze u naselja u blizini Pojasa Gaze, ubijaju stanovnike i uzimaju taoce. Evo što trebate znati o ljudima i mestima i kontekstu za razumevanje ove priče.

Hamas je palestinska islamistička militantna grupa koja vlada pojasom Gaze. Hamas je obećao da će uništiti Izrael i vodio je nekoliko ratova sa Izraelom od preuzimanja vlasti u Gazi 2007. godine, podseća Bi-Bi-Si, a prenosi zagrebački N1.

Između tih ratova, ispalila je ili dozvolila drugim grupama da ispaljuju hiljade raketa na Izrael i izvele druge smrtonosne napade. Izrael je takođe više puta napadao Hamas vazdušnim napadima i, zajedno sa Egiptom, blokirao je pojas Gaze od 2007. godine, kako kaže, zbog svoje bezbednosti.

 

Hamas su proglasili terorističkom grupom Izrael, Sjedinjene Države, Evropska unija i Velika Britanija, kao i druge sile. Hamas podržava Iran, koji ga finansira i obezbeđuje oružje i obuku.

Šta je pojas Gaze?

Pojas Gaze je 41 km duga i 10 km široka teritorija između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora. U njemu živi oko 2,3 miliona ljudi i jedno je od najgušće naseljenih područja na svetu.

Izrael kontroliše vazdušni prostor iznad Gaze i njene obale i ograničava kome i kojoj robi je dozvoljen ulazak i izlazak preko njegovih graničnih prelaza. Slično, Egipat kontroliše ko ulazi i izlazi preko granice sa Gazom.

 

Šta je Palestina i kakve veze ovi događaji imaju sa njom?

Zapadna obala i Gaza su poznate kao palestinske teritorije, baš kao i istočni Jerusalim i Izrael, koji su deo zemlje poznate kao Palestina od rimskih vremena.

To su takođe bile zemlje jevrejskih kraljevstava u Bibliji, a Jevreji ih vide kao svoju drevnu domovinu.

Izrael je proglašen državom 1948. godine, iako oni koji ne priznaju pravo Izraela na postojanje tu zemlju i dalje zovu Palestina. Palestinci takođe koriste naziv Palestina kao krovni izraz za Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

Zašto se bore Izrael i Hamas?

Postoje stalne tenzije između Izraela i Hamasa, ali napad militanata u subotu došao je bez upozorenja. Hamas je ispalio hiljade raketa na Izrael dok su desetine boraca probili granicu i upali u izraelske zajednice, ubijajući desetine civila i zarobljavajući druge.

Izrael je odmah pokrenuo vazdušne napade, rekavši da gađaju lokacije militanata u Gazi.

 

Koliko je ovaj napad bez presedana?

Kako piše BBC-jev međunarodni urednik Džeremi Boven, ovo je najambicioznija operacija koju je Hamas ikada pokrenuo iz Gaze i najozbiljniji prekogranični napad sa kojim se Izrael suočio u više od jedne generacije.

Militanti su na nekoliko mesta probili žicu koja deli Gazu od Izraela.

Napad bez presedana dogodio se dan nakon 50. godišnjice egipatsko-sirijskog iznenadnog napada 1973. godine koji je započeo Veliki rat na Bliskom istoku.

Da li je ovo veliki neuspeh izraelske obaveštajne službe?

 

Da, kaže BBC-jev dopisnik za bezbednost Frenk Gardner. Uz kombinovane napore Šin Beta, izraelske domaće obaveštajne službe, Mosada, njegove strane špijunske agencije i sve imovine Izraelskih odbrambenih snaga, on kaže da je iskreno zapanjujuće da niko nije video da se ovo sprema ili nije reagovao na to ako su bio upozoren.

Izrael ima verovatno najobimnije i najbolje finansirane obaveštajne službe na Bliskom istoku, sa doušnicima i agentima unutar palestinskih militantnih grupa, kao i u Libanu, Siriji i drugde.

Na terenu, pored napete granične ograde između Gaze i Izraela, nalaze se kamere, senzori kretanja tla i redovne vojne patrole.

Pretpostavlja se da je ograda od bodljikave žice bila „pametna barijera“ koja je sprečila upravo onu vrstu infiltracije koja se dogodila u ovom napadu. Ipak, militanti Hamasa su se jednostavno buldožerima probijali kroz njega, sekli rupe u žici ili ušli u Izrael sa mora i paraglajderom, piše Bi-Bi-Si.

 

Hiljadu žrtava u ratu Izraela i Hamasa

Hiljadu žrtava u ratu Izraela i Hamasa

Izvor: TV Nova/Dnevnik

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.