maslinovo uljeFoto: DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com

Maslinovo ulje nudi puno zdravstvenih prednosti za ljudski organizam, naročito kada posegnete za ekstra devičanskom varijantom. Postavlja se pitanje, međutim, da li maslinovo ulje može da se pokvari?

Kako piše RealSimple, maslinovo ulje je poljoprivredni proizvod i s vremenom će svetlost, toplota i kiseonik dovesti do njegove razgradnje i uzrokovati da užegne. To će ostaviti posledice i na njegov ukus i na nutritivnu vrednost – dva glavna razloga zbog kojih je maslinovo ulje tako skupo.

Kako oktiriti da je maslinovo ulje pokvareno?

Ako niste sigurni da li je vaše maslinovo ulje još uvek ispravno, najprije ga pomirište. Ako ni nakon toga niste rešili svoju dilemu, popijte jedan gutljaj.

 

“Ako ulje ima ukus ili miris ustajalih orašastih plodova, voštanih bojica, starog ruža ili mesa, i ostavlja masan i voštan osećaj u ustima, ulje je verovatno užeglo”, kaže Leandro Raveti, glavni izvršni direktor kompanije „Cobram Estates“, i dodaje “Ako vas ne podseća na nešto sveže i voćno, ulje verovatno više nije dobro.”

“Kad ulje oksidira i užegne, zdrave masti u ekstra devičanskom maslinovom ulju počinju da se ragrađuju, što dovodi do nastanka slobodnih radikala. Slobodni radikali su zapravo suprotni antioksidansima i mogu napraviti štetu u našem telu”, objasnio je Raveti, a preneo portal N1 Hrvatska.

Kako čuvati Maslinovo ulje?

Raveti takođe savetuje da maslinovo ulje čuvate na hladnom i tamnom mestu i što dalje od šporeta. Osim toga, budući da sunčeva svetlost nije dobra za maslinovo ulje, on savetuje da kupujete ulje u bocama izrađenim od tamnog stakla koje će zaštititi ulje od sunčeve svetlosti i produžiti mu rok trajanja.

 

Restoran
00:00
/
00:28
Izvor: Anđela Petrović/ CityMagazine

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.