четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ЕРДОГАН: САД ми је дao ултиматум и ево шта се догодило!

Председник Турске Тајип Реџеп Ердоган изјавио је данас да је драстичан пад вредности националне валуте лире резултат политичке завере против његове земље и поручио Сједињеним Америчким Државама да ће његов одговор бити тражење нових тржишта и савезника.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Синхуа)

Сврха те операције је пораз Турске у свим областима – од финансија до политике. Поново смо суочени са политичком завером, али ћемо уз божју помоћ тај проблем решити, рекао је Ердоган обраћајући се својим присталицама у црноморском граду Трабзону, пренео је Ројтерс.

Ердоган је данас саопштио да су му Сједињене Државе дале ултиматум да до прошле среде ослободи пастора Ендрјуа Брансона или ће у противном увести Турској санкције.

Турски суд то, међутим, није урадио, већ је само Брансона из затвора пребацио у кућни притвор, а Вашингтон је увео санкције двојици турских министара и удвостручио царине на увоз челика и алуминијума из Турске.

Ако је Вашингтон спреман да жртвује односе са Анкаром, Турска ће реаговати преласком на друга тржишта, нова партнерства и нове савезнике, на штету оних који су покренули трговински рат против целог света, укључујући и Турску, поручио је Ердоган.

Преостаје нам само да кажемо збогом онима који одлуче да жртвују стратешко партнерство, које постоји већ 50 година, како би задржали односе са терористичким групама, закључио је Ердоган. (PRAVDA)