петак, 29 марта, 2024
vesti online

Predsednik Jemena prebegao u Rijad

Sana/ Rijad – Jemenski predsednik Abdrabuh Mansur Hadi prebegao je u Rijad, prestonicu Saudijske Arabije, kažu zvaničnici, dok vojna koalicija koju predvodi saudijsko kraljevstvo nastavlja operaciju „Odlučujuća oluja“ protiv uporišta šiitskih Hutu pobunjenika u Jemenu, prenosi Bi-Bi-Si. Ovo je ujedno prva potvrda o tome gde se nalazi Hadi. Naime, on je, pod pritiskom Hutu pobunjenika, bio prinuđen da napusti jemenski lučki grad Aden, gde se nalazio u egzilu od prošlog meseca kada je napustio Sanu, gde je bio u kućnom pritvoru od kada su Huti preuzeli punu kontrolu nad prestonicom u januaru. Pojedini zvaničnici tvrde da će Hadi danas u Egiptu prisustvovati dvodnevnom samitu Arapske lige kao legitimni predsednik Jemena.

GlobusMarketing

Saudijske snage pokrenule su vazdušne udare u Jemenu u sredu uveče, potez koji je Jemen nazvao „opasnim“. Tokom druge noći udara na meti su bile pobunjeničke policije u jemenskoj prestonici Sani te vazdušna baza blizu Adena. Prema prvim izveštajima, nije bilo ljudskih žrtava, ali i da se vode žestoki okršaji između trupa lojalnih predsedniku Hadiju i pobunjenika iz redova Hutu.

Saudijski ambasador u SAD Adel al Džubair izjavio je da prvi talas vazdušnih udara na mete u Jemenu „prošao bez kolateralne štete“. Takođe je istakao da je ovo samo početak kampanje koja će trajati sve dok „pamet ne prevlada“ među Hutu pobunjenicima.

Dopisnici javljaju da su brojne porodice napustile Sanu u strahu od novih udara, te da su velike gužve ispred benzinskih stanica usled straha od nestašice goriva. Takođe, mnoge trgovine i firme su zatvorene, dok su škole i univerziteti u prestonici obustavili rad. Pojedini stanovnici Sane vide vazdušne udare kao način za okončanje krize za koju optužuju Hute i njihovo preuzimanje grada. S druge strane, besni sledbenici Huta ali i pristalice bivšeg predsednika Ali Abdalaha Saleha pozvali su na proteste protiv napada. Preko društvenih mreža pristalice Huta su apelovali na njih da sačuvaju prednost na granici i opkole Saudijsku Arabiju te na taj način blokiraju strateški moreuze Bab al Mandab u Crvenom moru.

Šiitski Iran, koji Saudijska Arabija okrivljuje za podršku pobunjenika, takođe traži hitnu obustavu sukoba koji po njima narušavaju suverenitet Jemena. Turska je pak okrivila Iran da pokušava da dominira regionom. Predsednik Tadžip Erdogan kazao je da podržava operaciju protiv Huta i dodao da pozicija Irana „nervira ne samo Tursku već i Saudijsku Arabiju i zalivske zemlje“. (Danas)

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)

Info Ads

Close

Info Ads

Close

Info Ads

Close