четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Počinje bitka za Vojvodinu

Dok se još ne zna da li će na proleće biti parlamentarnih izbora, velika bitka za Vojvodinu već se zahuktava!

Vikipedija

Počeli su sveopšti međustranački pregovori na svim polovima političke pozornice i naziru se savezi koji će odmeriti snagu na pokrajinskim izborima. Vodeće partije podigle su izborne štabove i angažovali marketinške stručnjake, počeli su da se osmišljavaju slogani, a pojedini tabori već izbacuju kandidate za pokrajinskog premijera.

Naprednjaci su praktično startovali kampanju za Vojvodinu velikim mitingom u hali „Spens“ u Novom Sadu. Oni će objaviti ime kandidata za pokrajinsko premijera tek kada vide izborne rezultate, a zasada je najozbiljniji adut potpredsednik Igor Mirović. Na listi SNS sigurno će biti i Vulinov Pokret socijalista i SPO, a najverovatnije i Ljajićev SDPS i Treća Srbija Miroslava Parovića.

Uz socijaliste, koji su već kandidovali Dušana Bajatovića za vojvođanskog premijera, sigurno će biti Palmin JS i, gotovo izvesno, i PUPS. I SPS je, umesto u Beogradu, proslavu 25 godina od osnivanja preselio u Novi Sad, baš zbog predstojećih izbora.

Prema našim informacijama, u završnici pregovora malo je verovatna, ali ipak moguća i rokada – da Ljajić pređe kod Dačića, a Krkobabić da završi u Vučićevom taboru.

I DS Bojana Pajtića pokušava da okupi što širi blok. Razgovarao je već sa Čedomirom Jovanovićem i njihova koalicija je moguća, ali samo ako se napravi dogovor i sa Borisom Tadićem koji već ima dogovor sa LDP. Zasada su svi oni podigli pregovaračke pozicije pošto Tadić i Jovanović praktično očekuju da se Pajtić samo pridruži njihovom okupljanju.

U tom savezu bi trebalo da bude i Dosta je bilo Saše Radulovića, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Preokret Janka Veselinovića i Nova stranka Zorana Živkovića, čiji jedini uslov je da svi potpišu da neće posle izbora sarađivati sa SNS.

Na tome insistira i Demokratska stranka, koja će, kako nam je potvrdio Pajtić u januaru, ponuditi saradnju svim opozicionim strankama proevropske orijentacije, uz potpisivanje zajedničke deklaracije koja će sadržati i obavezu da posle izbora niko ne ide u koaliciju sa Vučićem.

„Patriotski blok“, čiju okosnicu čine DSS i Dveri, potpisaće koalicioni sporazum na Božić. Njihov slogan će biti „Ne dam zemlju“, a kandidata za premijera izabraće između Branislava Ristivojevića (DSS) i Ivana Kostića (Dveri).

Na desnici su se udružili i Dragan Todorović, predsednik Istočne alternative, Vladan Glišić, predsednik Narodne mreže, i Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

Radikali će, po svemu sudeći, i ovoga puta jedini od relevantnih stranaka samostalno nastupiti na izborima.

Borko sa Čankom?