субота, 27 априла, 2024
vesti online

Rasprava o ovlašćenjima Erdogana

Turski parlament danas je počeo raspravu o ustavnim amandmanima kojima bi predsednik države Redžep Tajip Erdogan dobio sva izvršna ovlašćenja i mogućnost da na toj funkciji ostane u još dva petogodišnja mandata.

1

Ankara 09. januar 2017. 10:00

Rasprava o ovlašćenjima Erdogana

Foto: FreeImages/ M E

Erdogan već dugo pokušava da u parlamentu progura ustavne reforme kojim bi praktično bio uveden predsednički sitem, dok opozicione partije smatraju da bi na taj način bio stvoren sistem nalik diktaturi, a Turska bi se udaljila od demokratije i Zapada.

Pokušavaju da umesto demokratskog parlamentarnog sistema uvedu totalitarizam, rekao je glavni opozicioni lider Kemal Kiličdarloglu, preneo je AP.

Očekuje se da će rasprava u parlamentu trajati dve sedmice, a da bi predlog bio usvojen mora da ga podrži 330 od 550 poslanika. U tom slučaju na proleće bi bio organizovan referendum, koji je obavezan za svaku promenu ustava.

Vladajućoj Erdoganovoj Partiji pravde i progresa u parlamentu nedostaje 14 glasova za usvajanje predloga ustavnih amandmana, ali im je podršku obećala nacionalistička Partija nacionalnog pokreta.

Predloženim izmenama ustava predsednik države bi dobio sva izvršna ovlašćenja, mogao bi da smenjuje i postavlja vladu, imao bi pravo da ostane na čelu partije, predlagao bi budžet i proglašavao vanredno stanje u državi.

Uz sve to, Erdogan bi dobio pravo da na čelu države ostane do 2029. godine.

– (Danas)