ROK za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji bi trebalo da zaustavi trovanje Velikog bačkog kanala, najzagađenijeg vodotoka u Evropi na trasi Crvenka-Kula-Vrbas, ponovo je produžen.

Prema ugovoru Delegacije EU, kao investitora, sa izvođačima radova, francusko-srpskim i grčko-srpskim konzorcijumom, postrojenje CPPOV, čija je izgradnja počela 2011, trebalo je da bude završeno do kraja 2014. godine. Rok je više puta pomeran, poslednji je bio septembar ove godine, ali je opet prekoračen. CPPOV, prema informacijama Ekološkog pokreta Vrbasa, neće moći da bude gotov pre sledećeg leta.

Revoltirani velikim kašnjenjem i, kako kažu, pritiskom investitora da se postrojenje pusti u rad samo sa linijom za prikupljanje otpadnih voda, bez završene linije za neutralisanje mulja, ekolozi su uputili javnu predstavku šefu Delegacije EU u Srbiji, Majklu Devenportu.

– Izuzetno smo zabrinuti stanjem poslova, koje sa 15 miliona evra finansiraju poreski obveznici EU. Prolongiranje radova znači još jednu izgubljenu godinu i nastavak otrovnog uticaja VBK na žitelje Vrbasa. Neshvatljivo je insistiranje da se CPPOV pusti u rad nedovršen i da se u vodotok izbacuju žitke fekalije i poluprerađeni industrijski otpad – istakao je u pismu Devenportu predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Čelnik vrbaskih ekologa je uputio oštru kritiku i Programu podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave, kojem je Delegacija EU za dva miliona evra poverila nadzor nad izgradnjom CPPOV.

Po rečima Duška Ćutila, člana Opštinskog veća, lokalna samouprava ne može da utiče na dinamiku radova.

– Za probijanje rokova nije kriva opština, ali je važno da postrojenje bude završeno. Obaveza naše i susedne opštine Kula je da za rad CPPOV obezbedimo dovoljne količine otpadnih voda priključenjem domaćinstava na kanalizaciju – rekao je Ćutilo.

OPASNO PO ZDRAVLjE

GRAĐANI Vrbasa i Kule veruju da im zagađeni VBK i njegova delta zvana Begejac opasno narušavaju zdravlje. Ratko Đurđevac navodi da su učestala kardiovaskularna i kancerogena oboljenja u ovom delu Bačke. (Novosti)