субота, 4 маја, 2024
vesti online

Нетанијаху: ЕУ нама поставља услове? Лудо, апсолутно лудо

Нетанијаху: ЕУ нама поставља услове? Лудо, апсолутно лудо

четвртак, 20.07.2017. у 08:14

Бењамин Нетанијаху (Фото АП)

БУДИМПЕШТА – Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је, на састанку иза затворених врата са лидерима земаља источне и централне Европе у Будимпешти, назвао „апсолутно лудим” политичке захтеве које ЕУ упућује Израелу.

„Европска унија је једина асоцијација земаља на свету која условљава односе с Израелом… у свакој области политичким условима. То је лудо, то је апсолутно лудо”, чује се на снимку Нетанијахуовог обраћања који је преслушао новинар АФП.

Агенција подсећа да је Брисел у више наврата осудио Израел због градње јеврејских насеља на окупираној Западној обали и сузбијања организација цивилног друштва које критикују израелску владу.

Нетанијаху, који данас завршава тродневну посету мађарској престоници, навео је примере Кине, Русије и Индије као земаља које послују с „иновативним дивом Израелом” и „не хају за политичка питања”.

„Европа треба да одлучи да ли жели да живи и напредује или жели да се скврчи и нестане”, рекао је Нетанијаху премијерима земаља Вишеградске групе коју чине Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка Република.

АФП наводи да посматрачи оцењују да Израел настоји да успостави ближе везе с ЕУ нацијама које могу да му помогну у одбрани његових интереса у међународним форумима.

„Уз њихову подршку биће теже за ЕУ да доноси резолуције које критикују Израел”, наводи стручњак за Блиски исток Петер Линтл, јавља АФП а преноси Танјуг.,(Politika)