понедељак, 29 априла, 2024
vesti online

PUBLIKA U FOKUSU

Učešće građana i građanki u javnom kulturnom životu

Program Publika u fokusu, deo projekta Izvan zone komfora Fondacije Novi Sad 2021, nastao je kao odgovor na jedan od ključnih problema Novog Sada, kada govorimo o kulturi, prepoznatog i u Strategiji kulturnog razvoja Grada za period 2016-2026, a to je učešće građana i građanki u javnom kulturnom životu.

22. decembar 2017. 15:00

Učešće građana i građanki u javnom kulturnom životu

Činjenica je da, u Novom Sadu postoji velika koncentracija kulturnih sadržaja u centru grada. Kulturne ustanove uglavnom posećuju građani višeg obrazovnog nivoa i platežne moći, i veoma je mali broj mladih koji ustanove kulture prepoznaju kao mesta u kojima provode slobodno vreme. Saradnja škola i ustanova kulture je na nezavidnom nivou, a udeo kulturnih i umetničkih sadržaja u elektronskim medijima je u opadanju. Sve su ovo razlozi koji vode ka naglašenoj potrebi usmeravanja javnih ustanova kulture prema raznolikoj publici i radu sa publikom.

Ovi problemi prepoznati su i u Aplikacionoj knjizi projekta Novi Sad 2021 koja visoko rangira pitanje razvoja publike kao jedno od ključnih oblasti razvoja kulturne scene. S obzirom na to, da kulturne institucije igraju presudnu ulogu u približavanju kulturnog nasleđa i savremenog kulturnog stvaralaštva široj publici, program Publika u fokusu ima za cilj da ih osnaži i podrži, baš kao i nezavisnu scenu i sve druge aktere kulturnih i kreativnih industrija, u njihovom kontinuiranom radu na razvoju kulturnih navika, potreba i kompetencija građana Novog Sada.

povezane vesti