петак, 26 априла, 2024
vesti online

Највећи пад кинеског извоза у последњих седам година петак, 13.01.2017. у 12:50

PEКИНГ – Кинески извоз је прошле године пао другу годину заредом, пошто су испоруке смањене због посртања глобалне тражње и страха званичника од могућег трговинског рата са САД, што помрачује перспективе за 2017. годину.

Кинески извоз је у 2016. години потонуо за 7,7 одсто, а увоз за 5,5 одсто, што је друга година заредом да се експорт смањује и највећи пад од глобалне финансијске кризе 2009. године, јавља Ројтерс а преноси Танјуг.

Само у децембру, кинески извоз је пао више од очекиваног, за 6,1 одсто на годишњем нивоу, док је увоз благо надмашио очекивања, остваривши раст од 3,1 одсто.

Пред кинеском спољном трговином је и ове године тежак задатак, нарочито уколико инаугурација Доналда Трампа и друге велике политичке промене ограниче раст кинеског извоза због већих протекционистичких мера, саопштила је кинеска Царинска управа.

„Тренд антиглобализације постаје све евидентнији, а Кина је највећа жртва тог тренда. Обратићемо велику пажњу на спољну трговинску политику после Трампове инаугурације за председника”, изјавио је портпарол Царине Хуанг Сонгпинг новинарима. (Politika)