Lionel Messi 

Getty Images

Jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena, Lionel Mesi, ovog leta će napustiti Pari Sen Žermen (PSŽ) po isteku trenutnog ugovora.

Osvajač titule svetskog prvaka sa Srgentinom krajem 2022. godine u Kataru, postigao je načelni dogovor da produži boravak na još godinu dana, ali ni klub ni igrač sada ne žele da potpišu ugovor.

Mesi nije ubeđen da klub može da se takmiči za evropski vrh zbog finansijskih problema, dok francuski šampion žele da se usredsredi na razvoj mladih talenata.

On je potpisao dvogodišnji ugovor sa pariskim klubom do 2021. sa opcijom produžetka na još godinu dana, ali ta klauzula neće biti aktivirana.

Prethodno je Pari Sen Žermen suspendovao kapitena fudbalske reprezentacije Argentine Mesija na dve nedelje pošto je boravio u Saudijskoj Arabiji bez dozvole kluba.

Putovanje je usledilo posle poraza pariskog kluba na domaćem terenu od Lorijena u nedelju, u meču u kojem je punih 90 minuta igrao i Mesi.

Mesi neće ni trenirati sa ekipom tokom perioda suspenzije.

Navodno je 35-godišnji fudbaler tražio dozvolu da ode u Saudijsku Arabiju kako bi sklopio komercijalni posao, ali je odbijen.

Mesi ima ulogu turističkog ambasadora Saudijske Arabije.

Potpredsednik Barselone Rafael Juste izjavio je u martu da je španski klub u kontaktu sa Mesijem oko povratka na Nou Kamp.

Mesi veruje da još jednu sezonu može da se takmiči u vrhu evropskog fudbala, ciljajući šansu da osvoji peti trofej Lige šampiona, ali, pošto prelazak u Barselonu izgleda malo verovatan, njegove mogućnosti su sve ograničenije.

Za njega je interesovanje pokazao Inter iz Majamija iz američke profesionalne lige, a dobio je i više nego privlačnu ponudu od oko 400 miliona evra da igra u Saudijskoj Arabiji godinu dana sa Al-Hilalom.

Mesi je za PSŽ postigao 31 gol i imao 34 asistencije u 71 utakmici u svim takmičenjima, a prošle sezone je osvojio titulu šampiona Francuske sa PSŽ-om.

Zbog suspenzije će propustiti mečeve protiv Troa i Ajačija.

PSŽ vodi na tabeli sa pet bodova prednosti na pet utakmica do kraja i ide ka devetoj tituli u 11 sezona.

Mesijeva karijera u PSŽ-u je završena – analiza

Sajmon Ston, BBC Spoirt

Lionel Mesi je doneo odluku koja praktično znači da je njegova karijera u Pari Sen Žermenu okončana.

Da, kada Mesiju istekne suspenzija, ostaće još tri kola do kraja francuskog prvenstva i biće još posla da bi se obezbedila nova titula, ali PSŽ je sada na drugom putu koji ne uključuje Mesija, koji je pre manje od pet meseci stavio krunu na svoju zvezdanu karijeru podizanjem pehara Svetskog prvenstva.

PSŽ ne gleda na vlastite postupke kao na nešto neobično.

Oni efikasno kažnjavaju zaposlenog koji je otišao negde drugde tokom radnog dana hiljadama kilometara daleko od mesta gde bi trebalo da bude.

Ali smatraju da je to i stav o budućem pravcu kluba, za koji tvrde da će se graditi oko mlađih igrača.

Istovremeno, ovo je i potvrda politike kluba – nulta tolerancija prema nedisciplini.

Navijači PSŽ-a više ne žele Mesija. Izvesno je da mu ugovor neće biti produžen.


Pogledajte video:

Kako je Mesi krunisan kao najveći
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.