понедељак, 29 априла, 2024
IstaknutoTehnologijavesti online

MILIJARDER NA METI

MILIJARDER NA METI

Tvrdio je da je toliko velik da mu ni Kina ne može ništa. Čini se da se malo zaletio…

Kineska akcija protiv Terryja Goua podsjeća na slučaj Jacka Ma, osnivača internetskog diva Alibabe
<p>Terry Gou</p>

Terry Gou

 Sam Yeh/Afp

Milijarder Terry Gou je prije dva mjeseca objavio da se planira kandidirati za predsjednika u rodnom Tajvanu.

Osnivač Foxconna, tvrtke koja proizvodi većinu čipova u mobitelima, bez koje ne bi bilo iPhonea i drugih, tvrdio je da je toliko velik da mu Kina ne može ništa. Foxconn je najveća strana tvrtka u Kini po ulaganjima, broju zaposlenih i izvozu, i Terry Gou se osjećao nedodirljiv. Dva tjedna poslije porezni inspektori počeli su češljati papire Foxconnovih tvornica u dvije kineske pokrajine, a u druge dvije istražuju korištenje zemljišta, u koordiniranoj istrazi velikih razmjera za koju na Tajvanu kažu da miriše na politički motiviranu akciju, piše Financial Times.

Kineska akcija protiv Terryja Goua podsjeća na slučaj Jacka Ma, osnivača internetskog diva Alibabe. Njegov koncern našao se na udaru nakon što je Jack Ma na javnom skupu u listopadu 2020. kritizirao kinesku fiskalnu politiku, a četvrti najbogatiji čovjek u Kini nakon toga je na dulje napustio zemlju i povukao se iz javnosti. „Poruka je jasna: ne smijete ugrožavati autoritet i političke interese vođa – baš kao što je bilo s Jackom Ma“, podsjeća tajvanski analitičar Chen Te-sheng.

U tri dana otkako je Kina objavila da vodi istragu, Hon Hai Precision Industry, vodeća tvrtka Foxconnove grupe na tajvanskoj burzi, izgubila je više od pet posto svoje vrijednosti, dionice podružnice za proizvodnju pametnih telefona FIH Mobile na burzi u Hong Kongu izgubile su 15 posto, a dionice Industrial Interneta, proizvođača mrežne opreme i industrijskih robota, izgubile su 16 posto na šangajskoj burzi.

Tri mjeseca od izbora na Tajvanu milijarder Terry Gou povukao se iz javnosti i prekinuo kampanju otkako je Kina objavila istragu njegovih kompanija u toj zemlji. No, najkasnije za četiri tjedna, 24. studenoga, mora se izjasniti hoće li održati riječ i kandidirati se na izborima.

image

Jack Ma

Jaime Reina/Afp

Analitičari kažu da bi ovo mogao biti prijelomni trenutak u odnosima Kine s međunarodnim investitorima. Foxconn je svojim ulaganjima pomogao Kini da postane glavno svjetsko središte za proizvodnju u proteklih 30 godina. No, sada uzvitlane geopolitičke sile ruše globalni ekonomski poredak.

Ušli smo u doba deglobalizacije kada se globalni opskrbni lanci zamjenjuju regionalnima, tumači Meng-chun Liu, stručnjak za kinesko gospodarstvo u Institutu za ekonomska istraživanja Chung-Hua u Taipeiju. Sada Foxconn i druge tajvanske tvrtke koje proizvode lavovski udio svjetskih elektroničkih naprava „više ne mogu koristiti Kinu kao glavnu proizvodnu bazu jer njihovi kupci zahtijevaju da budu u jugoistočnoj Aziji, Meksiku i drugdje“, objašnjava tajvanski stručnjak.

Tijekom posljednja tri desetljeća izgrađena je zamršena mreža gospodarske suradnje između Kine i Tajvana, paralelno s političkim sukobljavanjem. Kina je trebala ulaganja, razne kineske pokrajine međusobno su se natjecale koja će privući više ulagača i to je dalo Foxconnu i drugim tajvanskim investitorima moć i utjecaj. „U prošlosti je Kina trebala tajvanske tvrtke zbog znanja o upravljanju, novca i tehnologije. Sada sve to imaju sami“, tumači Chao Chun-shan, stručnjak za kinesko-tajvanske odnose. Kineske i tajvanske tvrtke sad su postale konkurencija.

image

Str/Afp

Čelnici Foxconna vjeruju da Peking želi upozoriti veliku tajvansku kompaniju da ne premješta previše proizvodnih kapaciteta iz Kine, što bi moglo ugroziti stotine tisuća radnih mjesta. Drugi misle suprotno. „Kako se opskrbni lanci dijele, cilj je da kineske tvrtke preuzmu proizvodnju elektronike u Kini“, smatra Meng-chun Liu.

U srijedu je Ured kineske vlade za poslove s Tajvanom poslao poruku tajvanskim tvrtkama u Kini. „Iako uživaju u dividendama gospodarskog rasta, tajvanske tvrtke također moraju preuzeti odgovarajuće društvene odgovornosti i igrati konstruktivnu ulogu u promicanju mirnog razvoja međusobnih odnosa.“ Istu frazu koristili su kineski državni mediji koji su prošli vikend objavili vijest o istrazi protiv Foxconna. Izvori FT-a kažu da uprava Foxconna nije pretjerano zabrinuta zbog kineske istrage jer su navikli na česte porezne inspekcije stranih tvrtki.

„Ali, veza s izborima je zabrinjavajuća jer nas uvlači u politiku“, kažu u Foxconnu.