уторак, 14 маја, 2024
vesti online

PEŠČANIK

Video izdanje Peščanika, govore: Vesna Rakić-Vodinelić, Miša Vasić i Dejan Ilić. Razgovor vodi Svetlana Lukić.

Audio izdanje emisije + transkriptSlušajte u posebnom prozoruRadio i TV stanice koje prenose Peščanik

Maquette d'une classe bit.ly/1n5num3

Doktori demokratije

Vlada upreže čitav sistem zarad svojih interesa. To je razobručena moć koju više nije moguće ni opravdati ni obuzdati pozivanjem na poštovanje poretka, ustanova i procedura. Ostala je još samo volja građana.

Jake Strangel, In the act bit.ly/1rbmE2e

Dr zauvek?

Odluka još jedne komisije ne znači da je slučaj Nebojše Stefanovića zatvoren. Pitanje njegove doktorske disertacije u budućnosti može ponovo biti postavljeno, jer se o njemu zapravo i nije odlučivalo.

Foto: Milica Jovanović

Integritet policije

Tokom poslednjih 14 godina reforme policije, propuštena je prilika da se izgradi jak institucionalni okvir rada MUP-a. Posledica je neujednačen razvoj pojedinih oblasti, ključnih za integritet policije.


Andy Prokh_thumb

Kad država mazi Simpo

Država će u Simpu imati 80% vlasništva. I šta onda? Direktor Simpa kaže: ”Očekujemo da Vlada odobri kredite za nesmetano funkcionisanje proizvodnih kapaciteta”. Dakle, nove subvencije.

Photo Bryan Derballa_thumb

Sad nam sija recesija

Srbija će ovu godinu završiti sa padom BDP-a od 1%. Polovina tog pada je posledica poplava, a ostalo je u vezi sa sa lošim privrednim ambijentom bez koga nema ekonomskog razvoja.

reddit_thumb

Ćao, Italija!

Sprema se ukidanje člana 18 Radničkog statuta, koji od 1970. štiti radnike od gubitka posla. Statut je donet u duhu italijanskog Ustava čiji prvi član glasi: Italija je Republika zasnovana na radu.

Porodične priče_thumb

Porodične priče

Vođa je voljen i svemoćan, a istovremeno na nišanu tajanstvenog neprijatelja. Najnoviji je slučaj njegovog brata. Zavere se ponavljaju, neprijatelj ostaje skriven, pa se stiče utisak da vlast namerno izluđuje građane.

Trgovinski malj_thumb

Trgovinski malj

TTIP je skraćenica za Transatlantsko trgovinsko i investiciono partnerstvo, trgovinski sporazum o kome upravo pregovaraju EU i SAD. Omiljena meta protivnika ovog sporazuma su – hlorisani pilići.

Anthony Kwan, Getty Images_thumb

Kišobrani u Hong Kongu

Pokret nazvan Kišobran revolucija zbog načina na koji se demonstranti štite od biber-spreja privlači pažnju sveta, dok se analitičari pitaju hoće li ovaj protest dati podsticaj demokratizaciji celog regiona.

AP Photo, Vadim Ghirda_thumb

Sva naša deca

Prošlog petka je u Beogradu izgorelo živo troje dece, dok su spavala u svome domu. Požar se desio u romskom naselju, a njihova majka je lišena slobode zbog ugrožavanja opšte sigurnosti.

Ortonesque_thumb

Strogo kontrolisana sloboda

Utisaka zaista ima previše, ali nema ko da ih razvrsta, niti se više može glasati. Možda je to bila glavna misao režisera ovih događaja. Imate Prajd, nemate Utisak, imali ste poplavu, dobićete Putina.

Klaudia Lipińska_thumb

Blago kralja Solomona

Kiparsko blago postalo je deo usmenog predanja jednog naroda opljačkanog početkom 90-ih godina prošlog veka, zaista spretnim miksom hiperinflacije i piramidalnih banaka.


Eduardo Coimbra, Cloud bit.ly/ZIEwfG

Kanalisanje „Utiska nedelje“

Gušenje slobode medija će se nastaviti sve dok se tome na delotvoran način ne usprotive građani Srbije. Treba da se prisete da je zaštita slobode medija deo mnogo značajnijeg cilja – zaštite demokratije.

Foto Phil Pummell_thumb

Paradna vlast

Novosti
Sva je prilika da tajna popularnosti paradne vlasti predsjednika Josipovića proizlazi iz kolektivne zanesenosti jednom specifičnom fikcijom, naime hrvatskom državom i njenim suverenitetom.