четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

IGRAJU SE RATA S RUSIMA Poljska upregla 80.000 CIVILA u gerlisku jedinicu, cilj: ODBRANA OD PUTINA

Više od 80.000 civila u Poljskoj priključilo se paravojnim milicijama, kojih ima oko 120, a vežbaju za moguću invaziju Rusije. Ono što posmatračima liči na paranoju, za učesnike je diktat razuma.

Poljska vojska dobija pojačanje?

Foto: Ministerstwo Obrony Narodowej / WikipediaPoljska vojska dobija pojačanje?

Za Aleksandra Dibjeca (32) rat počinje svake druge nedelje u deset sati ujutro. Ove nedelje je svojim „mercedesom“ tačno u 9.53 h stigao na livadu nedaleko od sela Tribš, na jugu Poljske, a zatim iz prtljažnika izvadio pištolj i „kalašnjikov AK-47“.

Ispred njega se pruža brežuljkasti predeo sve do padina Visokih Tatri prekrivenih snegom, a iza njega se jedan za drugim zaustavljaju automobili. Drugovi su stigli na vreme. Vežba može da počne.

Svake dve nedelje, suprug i novopečeni otac koji trguje automobilskom opremom, postaje komandant Odreda za teritorijalnu odbranu Laka pešadija. Zajedno sa još 14 muškaraca pod punom ratnom spremom priprema se za vojnu pretnju. „Ko želi mir, mora biti spreman za rat“, kaže Dibjec, a prenosi austrijski „Profil“.

Njegova jedinica nije skup osobenjaka, već deo masovnog pokreta. Od kada je desničarska nacionalistička partija Pravo i pravda (PiS) došla na vlast, tradicija paravojnog organizovanja, koja seže do tridesetih godina prošlog veka, ponovo je oživela. Širom zemlje redovno se sastaju borci amateri i pripremaju se za eventualni rat: vežbaju rukovanje puškom i pištoljem, ali i terensku, uličnu i gradsku borbu. Više od 120 milicija i oko 80.000 muškaraca i žena pripremaju se za dan „X“ – moguću rusku invaziju.

Poljska zapravo ima jake oružane snage: profesionalnu vojsku od 200.000 ljudi, pomorske, kopnene i vazdušne trupe, osim toga, specijalne jedinice. Tu je i Nacionalna armija rezervista, koja broji 40.000 pripadnika. Najzad, Poljska je članica NATO.(Blic)