четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Putin

Putin traži odlaganje referenduma

Moskva — Predsednik Rusije Vladimir Putin povukao vojsku sa ukrajinske granice i zatražio od proruskih demonstranata odlaganje referenduma zakazanih za 11. maj.

Foto: Beta/AP Arhiva
Foto: Beta/AP Arhiva

Putin je pozvao Kijev na hitnu obustavu vojnih akcija i rekao da su planirani izbori u Ukrajini „korak u pravom smeru“, ali samo ako im prethode ustavne reforme.

U više mesta na istoku Ukrajine za 11. maj je zakazan referendum o tome da li su za veću autonomiju u Ukrajini, pa čak i za nezavisnost.

Tako je guverner regiona Luganska za 11. maj zakazao referendum na kojem će građanima biti postavljeno jedno pitanje – da li podržavate državnu autonomiju za Narodnu Republiku Lugansk. Referendum je zakazan i u Donjecku.

Reporterka B92 iz Moskve Aleksandra Godfroa navodi da Moskva traži odlaganje referenduma za neki kasniji datum kada se stvore uslovi za njegovo spovođenje. Putin je to izjavio nakon razgovora sa predsedavajućim OEBS-a Didijeom Burkhalterom.

Putin je naveo da se situacija u Ukrajini razvija po najgorem mogućem scenariju, te da su za to „krivi oni koji su u Kijevu organizovali državni prevrat„.

„Povukli smo vojsku“

„Rečeno nam je da su naše trupe na granici razlog za zabrinutost. Povukli smo ih. Oni nisu na teritoriji Ukrajine, već na lokacijama gde izvode redovne vežbe“, rekao je Putin.

Na drugoj strani, strani izveštači se pozivaju na vojne izvore u SAD koji navode da „još nema jasnih znakova povlačenja ruskih trupa“.

Rusija poziva vlasti u Kijevu da hitno prekinu operaciju „odmazde“ na jugoistoku zemlje, naveo je Putin, jer to „samo pogoršava situaciju“.

Ruski predsednik je rekao da je Rusija zainteresovana da se kriza u Ukrajini razreši što je brže moguće uz poštovanje interesa svih građana te zemlje, ma gde oni živeli.

Putin je istakao da je direktni dijalog između zvaničnog Kijeva i proruskih aktivista sa jugoistoka Ukrajine ključan za okončanje krize i dodao da će Rusija učiniti sve što je u njenoj moći da se ta kriza razreši.

Ruski predsednik je sa predsedavajućim OEBS-a i predsednikom Švajcarske Didijeom Burkhalterom razgovarao o mogućim načinima da se pronađe miran način izlaska iz kirze u Ukrajini.

Kako je rekao, predstojeći predsednički izbori u Ukrajini planirani za 25. maj „korak su u pravom smeru“, istakao je Putin, dodavši ipak da pre izlaska Ukrajinaca na glasanje treba sprovesti ustavne reforme.

Putin je tokom sastanka sa Burkhalterom izjavio da je pozicija Rusije o situaciji u Ukrajini poznata, kao i da je Burkhalterova poseta pravovremena, prenele su ruske agencije.

Predsedavajući OEBS-a je doneo u Moskvu predloge za deeskalaciju krize u Ukrajini. OEBS će u narednih nekoliko sati predložiti „mapu puta“ za regulisanje situacije u Ukrjaini, rekao je predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter.

Mapa puta bi predlagala prekid vatre, deeskalaciju napetosti i uspostavljenj dijaloga među stranama, kao i izbore u Ukrajini, rekao je Burkhalter.

Ovaj dokument trebalo bi da bude predstavljen učesnicima četvorostranih pregovora u Ženevi (SAD, EU, Ukrajina i Rusija) koji su održani 17. aprila i na kojima je podstavljen dogovor o mirnom rešavanju krize u Ukrajini. Već sledećeg dana počele su međusobne optužbe između Moskve i Kijeva da ona druga strana ne ispuanjva svoje obaveze iz dogovora.

Ističući da je ovaj susret sa Putinom treći u ovoj godini, švajcarski predsednik je rekao da je „veoma važno imati mogućnost za dijalog“.

Na istoku Ukrajine i danas se vode borbe između snaga ukrajinske vojske i proruskih aktivista sa promenljivim uspehom na obe strane.

Proruski aktivisti su u prethodnih mesec dana zauzeli zgrade lokalnih samouprava i policijske stanice u više od deset gradova na istoku Ukrajine, a ukrajinska vojska pokušava da ponovo uspostavi kontrolu u tim mestima.