петак, 19 априла, 2024
vesti online

Tvrdnje da je štednja razlog bacanje prašine u oči

Zaštitnik građana: Tvrdnje da je štednja razlog bacanje prašine u oči

Društvo

Autor:

Kapacitet službe kojom raspolažem, što je mnogo manje uočljivo, na ozbiljnom je udaru. Tvrdi se da je razlog štednja, ali to je bacanje prašine u oči jer upravo rad kontrolnih organa pravi najveće uštede, rekao je Janković

Saša Janković,

BEOGRAD Zaštitnik građana Saša Janković odbacio je navode da je štednja razlog za smanjenje kapaciteta njegove službe, ocenivši da su takve tvrdnje „bacanje prašine u oči“.

„Kapacitet službe kojom raspolažem, što je mnogo manje uočljivo, na ozbiljnom je udaru. Tvrdi se da je razlog štednja, ali to je bacanje prašine u oči jer upravo rad kontrolnih organa pravi najveće uštede“, rekao je Janković.

On je takođe kritikovao način na koji su se tokom vanredne situacije donosile odluke i rekao da će proveriti da li se odlučivalo i radilo na propisani način.

„Svi smo videli da su odluke donošene na sednicama Republičkog štaba bez bilo kakvog većanja i glasanja“, naveo je Janković.

Kako je upozorio, iako Ustav određuje podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koje međusobno kontrolišu jedna drugu, „u stvarnosti se učvršćuje jedna jedina vlast sa centrom u vladi“.

„Kroz direktne prenose građanima se stavlja do znanja da čak i ne odlučuje Vlada kao kolektivni organ, već da odluke donosi jedan čovek, a ostali zapisuju“, rekao je Janković i dodao da to „insitucionalno nije dobro“.

Komentarišući privođenja nekolicine zbog širenja panike, on je rekao da „panike nije bilo“ i izrazio zadovoljstvo zbog odluke suda da ukine pritvor.

Janković je, na podsećanje da je nedavno upozorio na cenzuru, ukazao da država „preko omiljenih medija sve češće selektivno plasira nepotpune informacije sumnjive tačnosti, još sumnjivijeg tajminga“ i dodao da „kad građani osete manjak informacija kojima veruju, stvara se informatički vakuum, prostor u koji svako može da uđe“.

Na konstataciju da premijer kaže da je laž tvrdnja da ima cenzure i da su takve tvrdnje pokvarenjaštvo, uzvratio je da se „ne oseća pokvarenim čovekom“ i da smatra da mu je dužnost da ukaže na pretnje osnovnim ljudskim pravima i demokratskim vrednostima kao što su sloboda mišljenja i izražavanja i sloboda medija.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić takođe je upozorio da je „vlast domišljato počela da štedi na onima koji treba da je kontrolišu“, dodavši da su se na udaru prvi našli Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja.

„Ako racionalizacija naše administracije treba da počne kresanjem i inače skromnih resursa institucije za zaštitu ljudskih prava, onda je to veoma depresivno“, rekao je on.

Dodao je da je veći problem što nema dovoljno ljudi na mestima gde nam trebaju, „a tamo gde nam ne trebaju, imamo ogromnu koncentraciju stranačkog kadra“.

Komentarišući privođenja zbog širenja panike, Šabić je rekao da „nije prepoznao paniku koju je videlo tužilaštvo“, ističući da je pozitivno što su državni organi pozitivno reagovali i što je sud ukinuo pritvor.

(Blic)