субота, 4 маја, 2024
vesti online

DUGI REDOVI ZA OPERACIJE Evo koliko pacijenata u Srbiji je na listama čekanja

Nišlija Sreten Ilić (75) gotovo godinu dana čeka da stigne na red za operaciju katarakte. Nada se skorom pozivu jer se plaši da ne oslepi.

– Čekam od aprila. Video sam da je klinika dobila najsavremeniji aparat i nadam se da ću uskoro da dobijem novo sočivo na desnom oku. Čuo sam da sada operišu više bolesnika i da redovno dobijaju sočiva. Kod privatnika to košta skoro 100.000 dinara – priča Ilić.

Foto: RAS Srbija / RAS Srbija

Ilić je jedan od 72.174 pacijenta na listama čekanja za 13 vrsta pregleda i operacija. U Srbiji se najduže čeka na operaciju katarakte, ali i na dijagnostičke preglede – snimanja magnetnom rezonancom ili skenerom, kao i za pojedine operacije na srcu, ugradnju kuka i kolena.

Nabavka skenera

U Ministarstvu zdravlja kažu za „Blic“ da je u proteklih godinu i po dana boljom organizacijom posla smanjen broj ljudi koji čekaju preglede i operacije, jer je 2014. godine, kada je Zlatibor Lončar postavljen za ministra, na listama bilo 3.000 pacijenata više nego danas. Takođe, tvrde da je smanjenje i veće „jer se neki pacijenti vode u više ustanova na listama“.

Za ovu godinu planirali smo dodatna sredstva za nabavku opreme, pre svega magneta i skenere, tako da i u ovoj oblasti treba očekivati bolju situaciju

Ministarstvo zdravlja

– Rešeni da se sa problemima izborimo, ministar Lončar je imenovao koordinatore za sve oblasti u kojima postoje liste čekanja. Da bismo postigli još bolje rezultate, neophodno je ulaganje u obnovu i nabavku opreme koja je dotrajala ili nedostaje. Veliki posao je već urađen nabavkom četiri linearna akceleratora, a u planu je nabavka još najmanje šest aparata iz kredita Svetske banke, što bi sa ona tri koji bi trebalo da budu pušteni u rad u Kamenici, trajno rešilo pitanje lista čekanja za zračenje. Za ovu godinu planirali smo dodatna sredstva za nabavku opreme, pre svega magneta i skenere, tako da i u ovoj oblasti treba očekivati bolju situaciju – obećavaju u Ministarstvu zdravlja. (Blic)