субота, 4 маја, 2024
vesti online

EŠTON KARTER UPOZORIO Amerika raspoređuje tenkove u istočnoj i centralnoj Evropi

SAD će rasporediti tenkove, artiljeriju i drugu vojnu opremu u istočnoj i centralnoj Evropi, najavio je danas američki sekretar za odbranu Eš Karter, nastojeći da „smiri“ NATO saveznike uznemirene dešavanjima u Ukrajini.

Ešton Karter

Ešton Karter

Karter je tokom posete Talinu rekao da su baltičke države – Estonija, Litvanija i Letonija – kao i Bugarska, Rumunija i Poljska, pristale da na njihovoj teritoriji budu raspoređeni delovi ove opreme. Deo opreme biće raspoređen u Nemačkoj, preneo je Rojters.

Planom je predviđeno raspoređivanje 250 tenkova, kao i oprema za vojnike, koja se većim delom već nalazi u Evropi, rekli su zvaničnici.

Nakon prisajedinjenja Krima Rusiji prošle godine, NATO lideri su postigli dogovor da pojačaju vežbe i rotacije snaga preko NATO saveznika u istočnoj Evropi, kao i o raspoređivanju vojne opreme na tom području u slučaju vanrednih okolnosti.

SAD nisu zvanično obelodanile gde će u Evropi oprema biti raspoređena, ali su novinski izveštaji o vojnim planovima izazvali ljutitu reakciju Moskve pred Karterovu posetu Evropi ove sedmice.

Jedan zvaničnik ruskog ministarstva odbrane je rekao da bi raspoređivanje tenkova i teškog naoružanja u NATO članicama duž ruske granice bio najagresivniji čin SAD od hladnog rata.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija dodati više od 40 interkontinentalnih balističkih raketa svom nuklearnom arsenalu ove godine.

Karter je osudio „nehajnu retoriku“ Rusije u pogledu nuklearnog oružja.

Američki sekretar za odbranu najavio je, takođe, planove SAD za saradnju sa NATO sajber centrom stacioniranim u Estoniji, u pomoći saveznicima da razviju strategije za odbranu od sajber napada.(Blic)