четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

UŽAS U LIBIJI Granata pala na park, pobila decu

U Bengaziju, u nasumičnom granatiranju parka, škole i drugih stambenih četvrti poginulo je osam ljudi, uključujući i troje dece, rekli su libijski doktori.

Libija

Libija | Foto: Profimedia

Prema navodima portparola zdravstvenog centra u Bengaziju, pogibije su posledica nasumičnog granatiranja jednog parka u kojem su se igrala deca, jedne škole i drugih stambenih četvrti.
Tom prilikom je ranjeno petoro ljudi.
Do granatiranja je došlo u petak predveče, i to je gotovo redovna pojava u Bengaziju. Pogibije u tim napadima takođe su poslovična stvar.
Organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč tvrdi da su civili, među njima strani državljani, uhvaćeni u klopku u nekoliko četvrti Bengazija, pa je pozvala strane u sukobu da ih puste da izađu odatle. Libija je u rasulu još od pada i ubistva dugogodišnjeg diktatora Mohameda el Gadafija u građanskom ratu 2011. godine.
U međuvremenu, haos je postao još izrazitiji, i zemlja je sada podeljena između dve vlade i dva parlamenta.
Međunarodno priznata vlada i parlament nalaze se u Tobruku na krajnjem istoku Libije, dok je u glavnom gradu Tripoliju – nepriznata vlast.
Zbog svega toga, građani Libije često pokušavaju da spas pronađu prelaskom Sredozemnog mora. Međutim, od početka ove godine, veliki broj njih je u tome izgubio život.
Više od 4.000 migranata spaseno je u teritorijalnim vodama Libije u 22 odvojene operacije tokom samo jednog dana, saopštila je italijanska obalska straža. (ALO)