1501 EPA-EFE YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ivanka Tramp, kćerka američkog predsednika Donalda Trampa, takođe prisustvuje ceremoniji zatvaranja, ali su zvaničnici SAD odbacili mogućnost sastanka sa severnokorejskom delegacijom. SAD tvrde da su se Severnokorejci povukli sa sastanka s potpredsednikom SAD Majkom Pensom na ceremoniji otvaranja Zimske Olimpijade. Prema oceni pojedinih analitičara, otopljavanje odnosa između Severne i Južne Koreje zapravo odražava nastojanje Pjongjanga da unese razdor između Seula i Vašingtona, piše Bi-Bi-Si.

General Kim se sastao s južnokorejskim predsednikom u Seulu pre početka ceremonije zatvaranja Olimpijade. Kako je saopšteno iz Munove kancelarije, on je rekao da je Severna Koreja “veoma voljna” da pregovara sa SAD. U saopštenju se dodaje da se Sever “složio da razgovori između dve Koreje i odnosi Severne Koreje i SAD treba paralelno da se unapređuju”.

Pjongjang nije komentarisao Munovo saopštenje. Bi-Bi-Si podseća da je Pjongjang više puta saopštio da je spreman na pregovore, ali bez ikakvog uslovljavanja. Međutim, SAD su naglašavale da se prvo moraju preduzeti konkretni koraci ka denuklearizaciji.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, saopštenje iz kancelarije južnokorejskog predsednika je usledilo samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja najnovije sankcije koje joj je uveo Vašington nazvala “činom rata”. U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje se pohvaljuje saradnja dve Koreje na Olimpijadi, ali se naglašava da su SAD “donele opasnost od rata na Korejskom poluostrvu uvođenjem novih opsežnih sankcija” u trenutku kada se Olimpijske igre bliže kraju. Korejsko poluostrvo je podeljeno od rata 1950-53, a dve strane nikada nisu potpisale mirovni sporazum.

Sportisti Severne i Južne Koreje su paradirali pod zajedničkom zastavom na ceremoniji otvaranja Zimske Olipmijade u Pjongčangu, a korejsku reprezentaciju ženskog hokeja na ledu činile su hokejašice iz Severne i Južne Koreje. Sever je poslao Kim Jo Džong, sestru predsednika Kim Džong Una, na ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara. Analitičari, međutim, upozoravaju da se najnovijim događajima ne smiruju tenzije na Korejskom poluostrvu, naročito nakon prošlogodišnjih nuklearnih testova i testiranja raketa Severne Koreje. Severnokorejci su bez objašnjenja otkazali sastanak Pensa i Kimove sestre, tvrde američki zvaničnici, povodom čijih komentara se Pjongjang nije oglašavao.

Ako do pregovora dođe, ovo bi bio prvi zvanični sastanak zvaničnika Severne Koreje i Trampove administracije. Tramp je u petak upozorio na opasne posledice ako najnoviji paket sankcija ne da rezultate. “Ako sankcije ne budu davale rezultate, moraćemo da pređemo na fazu dva – a faza dva može da bude veoma brutalna, može da bude veoma, veoma kobna za svet”, rekao je Tramp, koji nije precizirao šta bi činilo fazu dva.(DANAS)