субота, 27 априла, 2024
vesti online

Украјина: Експлозије и пожар у највећем складишту муниције

Украјина: Експлозије и пожар у највећем складишту муниције

среда, 27.09.2017. у 08:21

(Фото Ројтерс)

КИЈЕВ – У највећем војном складишту муниције у Украјини, у близини града Виница, избио је пожар после чега је уследила серија експлозија због чега су власти биле приморане да затворе ваздушни простор у радијусу од 50 километара и евакуишу становништво.

Пожар је избио синоћ око 22 сата по локалном времену у месту Калиновка, објавила је команда украјинске војске на Фејсбуку.

Узрок избијања пожара засад није познат, а војне власти истражују могућност саботаже или немара, преноси АФП.

Наложена је евакуација становника Калиновке, где живи 20.000, и још два суседна села, а на људе је апеловано да не паниче.

Украјинска тв станица „112” је јавила да је у једној секунди било и пет до шест експлозија.

Како преноси Тас, 1.255 људи је ангажовано у напорима да се ситуација стави под контролу. Та зона је, такође, затворена за железнички и путнички саобраћај.

На лице места нешто после поноћи стигао је и украјински премијер Владимир Гројсман који је изјавио да је ситуација под контролом и да нема панике.

Засад нема извештаја о повређенима.

Портпарол украјинске Националне полиције Јарослав Тракало је синоћ изјавио да је полиција примила телефонски позив да су се чуле експлозије у уторак око 22 сата по локалном времену.

„Касније смо установили је да артиљеријске гранате експлодирају у војно, складишту. Полиција заједно са спасиоцима евакуише људе из суседних села”, рекао је Тракало за Украјинскаја Правда.

ТАС С наводи да делови граната наводно стижу до периферије Винице.

У складишту муниције у Калилновки налази се 188.000 тона муниције, укључујући ракете за вишецевне бацаче ракета „смерч”, „ураган” и „град”, на подручју од 60 хектара.  (Танјуг),(Politika)