субота, 27 априла, 2024
vesti online

Миличковић: Купили смо “шкоде” јер су биле јефтиније од “фијата”

Руководили су се пре свега ценом возила „шкода рапид” која је била, каже, значајно повољнија од „фијата 500л, каже државни секретар у МУП-у
уторак, 26.09.2017. у 16:56

Нове „шкоде“ за припаднике МУП-а (Фото Танјуг)

Нова патролна возила за припаднике српске полиције набављена су у складу са законом и нико од понуђача и учесника у поступку није имао примедбе, изјавио је данас државни секретар у МУП Милосав Миличковић који је објаснио да се нова патролна возила набављају у склопу великог и капиталног пројекта „Осавремењивање возног парка МУП”. . На питање да ли је за набавку аутомобила био расписан јавни тендер, Миличковић је за Танјуг рекао да је поступак набавке возила спроведен у складу са процедурама везаним за реализацију капиталних пројеката и у складу са чланом 128. Закона о јавним набавкама који регулише набавке из области одбране и безбедности.

У вези са тим, истиче, донет је одговарајући закључак Владе Србије којим је утврђена поверљивост поступка и реализација путем непосредне погодбе.

Како је навео, у поступку су прибављене понуде од заступника за возила марке „пежо”, „фијат” и „шкода”, односно брендова који су најзаступљенији у возном парку МУП-а и уопште на тржишту Србије.

Објаснио је да је након преговарачког поступка изабрана најповољнија понуда.

„Купљени су аутомобили ‘шкода рапид’, јер смо тиме за исти новац успели да набавимо већи број возила. На исти начин и од истих добављача су набављана возила за војску и полицију и током претходних влада”, напоменуо је Миличковић.

На примедби које су се појавиле у јавности на то што није купљен „фијат 500л”, Миличковић одговара да су сви имали равноправне шансе.

Али, додаје, руководили су се пре свега ценом возила „шкода рапид” која је била, каже, значајно повољнија од „фијата 500л”.

Нагласио је да су сви који су учествовали у поступку добили Одлуку о додели уговора са веома детаљним образложењем на десетак страна, које садржи све елементе приспелих понуда, чиме су, каже, сви понуђачи и учесници у поступку у детаље упознати са понудама својих конкурената.

„Није било нити једног приговора, односно жалбе. То верујем да најбоље говори да је све урађено у складу са законом, јер да је нешто било мимо прописа, верујем да би имали примедбе”, истиче Миличковић.

Упитан који је укупан износ набавке и да ли ће можда бити набављена и нека друга возила, Миличковић је навео да је ове године за нова возила издвојено 700 милиона динара, а да ће бити настављено улагање и у наредном периоду.

Прецизирао је да су нова патролна возила за припаднике српске полиције набављена у склопу великог и капиталног пројекта „Осавремењивање возног парка Министарства унутрашњих послова”.

Навео је да је пре набавке 710 нових патролних аутомобила просечна старост возила у МУП-у била 14 година, а да су полицијски службеници користили аутомобиле који нису најбезбеднији, од којих су многи прешли више од 250.000 километара.

„Драго ми је што после више година имамо прилику да, захваљујући огромном труду министра Небојше Стефановића, обновимо возни парк и олакшамо полицајцима свакодневни рад”, каже Миличковић.

„Са осавремењавањем возног парка МУП-а тек смо почели, а у наредне две године овај пројекат биће настављен и тек следи набавка још возила, где ће, верујем, бити и других произвођача”, рекао је он.

Говорећи о распоређивану набављених аутомобила по организационим јединицама МУП-а, Миличковић је навео да расподелу возила врши Дирекција полиције у складу са стварним потребама припадника полиције и на основу претходно извршене анализе функционалности постојећег возног парка.

„Водили смо рачуна да пре свега од стања возила на терену донесемо одлуку где је најнеопходнија замена дотрајалих патролних возила, како би возила била адекватно распоредена. Свих 27 полицијских управа на територији Србије добило је одређену количину возила, која ће, верујем, олакшати њихов свакодневни рад”, каже државни секретар у МУП-у.

Истакао је да се улагањем у боље услове рада директно утиче на њихово ефикасније поступање, бржи излазак на терен, а тиме и на већу безбедност свих грађана Србије.

„Зато верујем да су овом набавком на добитку и припадници полиције, али и грађани”, истакао је Миличковић. (Танјуг), (Politika)